Hlavní obsah

Mladí technici a řemeslníci jsou pokladem trhu práce

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu práce je fatální nedostatek mladých techniků a řemeslníků. Strojírenství, elektroenergetice a dalším podobně technicky zaměřeným odvětvím, hrozí již zcela reálně v souvislosti s přirozenou generační obměnou zaměstnanců personální krize.

Foto: Lenka Pokorná

Společná prezentace Skupiny ČEZ a středních škol na výstavě Vzdělání a řemeslo 2014.

Článek

Stále více společností a firem ve snaze zajistit kvalitní personální obsazení svých provozů proto navazuje přímou spolupráci s učilišti, středními a vysokými školami. Bylo to jasně vidět na letošním dvacátém ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo, který v pátek 3. října skončil na českobudějovickém výstavišti.

„Se získáváním kvalifikované pracovní síly mají firmy velký problém. Troufnu si říci, že pokud by bylo techniků více, měly by firmy i více zakázek. Řada mladých lidí se raději věnuje humanitním oborům z titulu toho, že se jim technické školy zdají náročné. Absolventi technických oborů jsou ovšem oproti absolventům škol s humanitním zaměřením jednoznačně lépe uplatnitelní na trhu práce. A to nejen v České republice, ale i v zahraničí. O dobré a odborně zdatné řemeslníky a techniky je zájem v podstatě ve všech zemích Evropské unie,“ konstatoval ředitel jihočeské pobočky Úřadu práce ČR Ivan Loukota s tím, že obrovský pokrok je vidět na konkrétní spolupráci škol přímo se zaměstnavateli.

Příkladem je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, která má na českobudějovickém výstavišti společnou expozici s celou řadou jihočeských středních škol. „Skupina ČEZ má vybudovanou stabilní síť spolupracujících vysokých a středních škol. V rámci Jihočeského kraje se jedná o 13 středních škol, v celé ČR pak o celkem 62 středních a vysokých škol,“ připomněla náborová specialistka personálního útvaru temelínské elektrárny Romana Balounová.

V jednom uceleném bloku se tak na veletrhu Vzdělání a řemeslo prezentují žákům devátých tříd, kteří se rozhodují o budoucím studiu, společně střední a vysoké školy i silný zaměstnavatel. „Deklarujeme tak vzájemné propojení, spolupráci, vysokou úroveň, perspektivu studia jednotlivých oborů a následné zajímavé uplatnění absolventů technických oborů,“ zdůraznil personalista Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Pavel Šimák.

Škála nabídky ČEZ studentům středních a vysokých škol je velice široká. Zahrnuje například praxe a exkurze, besedy s významnými osobnostmi energetiky, odborné přednášky, stáže - Jadernou maturitu pro střední a Letní univerzitu pro vysoké školy, možnost zařazení do stipendijních programů, spolupráci na diplomových nebo odborných pracích, trainee program ČEZ Potentials pro absolventy vysokých škol, budování odborných Oranžových učeben na středních školách, zasílání pravidelných informací ze světa techniky, soutěže (Cena ČEZ, Cena Nadace ČEZ, Vím proč) a další aktivity.

„Spolupráce se Skupinou ČEZ, která trvá dva roky, velice pomohla motivovat naše studenty ke studiu přírodních věd a především fyziky. Díky ní jsme ale také získali novou moderní učebnu fyziky, která nahradila původní zastaralou pocházející ještě z 80. let minulého století. Díky Oranžovým schodům Skupiny ČEZ jsme také školou bezbariérovou,“ vyjmenoval některé konkrétní výsledky dvouleté spolupráce ředitel Gymnázia Česká a Olympijských nadějí v Českých Budějovicích Antonín Sekyrka.

Reklama

Výběr článků

Načítám