Hlavní obsah

Mládež z česko-polského pohraničí získá peníze na své projekty

Novinky, Lucie Navrátíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládež z česko-polského pohraničí získá až 500 000 korun na nápady, kterými obohatí aktivity svých měst. Bude to možné díky projektu Sad mikrograntů jako nástroj strukturovaného dialogu mezi mládeží a městem, jehož iniciátorem je občanské sdružení Petrklíč help.

Foto: Lucie Navrátíková
Článek

Sdružení získalo finanční podporu z programu Erasmus+ mládež v letech 2015-2017. „Projekt začíná v říjnu 2015, ale už dnes jsme se neoficiálně setkali se zástupci polského města Jastrzębie Zdrój,“ říká Lucie Navrátíková, koordinátorka projektu z Petrklíč help.

Čtvrtek 30. července tak jednotliví zástupci věnovali potřebným přípravám, které zajistí úspěšné zahájení projektu. „Jednalo se zejména o vyčlenění finanční částky z rozpočtu města, které zajistí dofinancování mládežnických iniciativ a nadefinování požadavků na experty, kteří budou spoluvytvářet koncepce práce s mládeží,“ dodává Navrátíková.

„Navazujeme na dřívější lokální iniciativy – a to „Cestu k městu“, která probíhala v Karviné, „Mládež kraji“, která probíhala v Karviné a Českém Těšíně a česko-polský projekt „SAD – Slezská akademie demokracie“, který jsme s úspěchem realizovali v Karviné a Katovicích,“ vysvětluje Petr Kantor, lektor neformálního vzdělávání z Petrklíč help. A dodává: „Mladým lidem jsme nabídli možnost uskutečnit vlastní nápady a dovést je ke zdárnému konci."

Projekt potrvá dva roky. Celý bude rozčleněn do několika fází. Na počátku budou pracovníky zúčastněných neziskových organizací osloveni mladí lidé ve věku od 13 do 30 let. V každém městě budou zřízeny expertní komise, na jejichž pravidelných setkáních budou vyspecifikovány vize a cíle mládežnické politiky daného města.

„Jsem ráda, že se naše město může zapojit do projektu, který prakticky učí a podporuje iniciativnost mladých lidí a zároveň jim zprostředkovává přímý kontakt s představiteli města,“ říká Marzena Kuta z městského úřadu Jastrzębie Zdrój. A Anita Kramarczyk, expertka projektu z Fundacji Laja, dodává: „V Cieszynie je mnoho aktivních mladých lidí, kteří díky projektu získají reálný vliv na to, co se děje v jejich okolí a zapojí je do spolupráce s městem.

Mládežnické iniciativy budou moci přicházet s nápady, jak přispět k rozvoji ve vlastním městě a bude jim poskytnuta podpora a školení k jejich zdárnému rozvoji a realizaci. Proběhne také několikadenní mládežnický tábor, který proškolí mladé iniciátory v dovednostech projektového managementu, práce ve skupině, česko-polské komunikaci a prezentaci.

„Velký přínos vidím v tom, že mladí lidé se nyní mohou dostat do pozice, kdy budou sami aktivně participovat na dění ve městě,“ říká Michal Domagala, vedoucí odboru hospodářské politiky města Jastrzębie Zdrój.

Projekt „Sad mikrograntů jako nástroj strukturovaného dialogu mezi mládeží a městem“ podpoří aktivity mládeže ve čtyřech příhraničních městech – Český Těšín, Cieszyn, Karviná a Jastrzębie Zdrój, s cílem vzniku strategického partnerství mezi zástupci měst a mladými lidmi, které může být počátkem trvalé angažovanosti mládeže na dění ve městě. Iniciátor - občanské sdružení Petrklíč help, ke spolupráci přizvalo také neziskové organizace z Polska, kterými jsou Fundacja Laja a Transgraniczne Centrum Wolontariatu. Pro zapojení využijte email info@petrklichelp.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám