Hlavní obsah
Svatomartinské víno si nenechá ujít žádný milovník vinného moku. Foto: Valachy

Mladé Svatomartinské víno odstartovalo 2. Karlovský gastrofestival

Slavnostním otevřením Svatomartinského vína byl ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin ve Velkých Karlovicích zahájen Karlovský gastrofestival. Tato kulinářská událost do 18. listopadu nabídne řadu gurmánských zážitků od zabíjačky až po vysokou gastronomii v podání „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.

Svatomartinské víno si nenechá ujít žádný milovník vinného moku. Foto: Valachy
Mladé Svatomartinské víno odstartovalo 2. Karlovský gastrofestival

„Na příštích sedm dní gastrofestivalu máme připraveno 150 lahví Svatomartinského vína v pěti druzích a samozřejmě Svatomartinské menu. Loni o ně byl velký zájem, takže jsme pro letošek přichystali 300 porcí Svatomartinské husy. To obnáší 280 kilogramů živé váhy masa, 60 kilogramů červeného i bílého zelí a 60 kilogramů knedlíků,“ prozradil Tomáš Blabla, šéf hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy.

Vedle Svatomartinského vína a Svatomartinského menu přinese Karlovský gastrofestival i další zážitky. Tím hlavním bude možnost ochutnat pokrmy uvařené „Italem v kuchyni“ Emanuelem Ridim.

Ten připraví sobotní Galavečeři ve Spa hotelu Lanterna a nedělní v hotelu Horal a v neděli 14. listopadu přidá i dvě „tvůrčí dílny“ v podobě kuchařských show, při nichž mu mohou zájemci nahlížet pod ruce. „O Maniho kuchařské umění je velký zájem. Sobotní Galavečeři už máme delší dobu vyprodanou, na neděli zbývá ještě několik volných míst,“ doplnil Michal Vala z turistického resortu Valachy.

Na nedělní Galavečeři „Ital“ chystá plátky z telecí kýty s tuňákovou pastou, tatarák z hovězí svíčkové z půlky pečený s čerstvým lanýžem, chlebové noky s kančím ragu, dušené hovězí na červeném víně a domácí dort z oříškové čokolády, to vše doplněno značkovými víny.

Jedním z vrcholů gastrofestivalu bude také Gastro Tour v sobotu 13. listopadu. Na několika místech Karlovic čeká návštěvníky doprovodný program. V hotelu Horal se uskuteční jarmark s ukázkami výroby perníků, trdelníků a košíků či ochutnávkou „valašského penicilinu“ a parmezánu, navíc v 15 hodin vypukne autogramiáda Emanuela Ridiho.

U sjezdovky Razula vypukne domácí zabíjačka za hudebního doprovodu harmonikářů, u hotelu Galik se budou podávat valašské speciality a proběhne Valašská olympiáda, v blízké hospodě Pod Pralesem se zase budou podávat speciality klasické kuchyně. Z jednoho místa na druhé sveze zájemce Jelínkův expres a koňský povoz. www.valachy.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků