Hlavní obsah
Chápání rodinka Foto: zoo Děčín

Mládě chápana mexického je hvězdou děčínské zoologické zahrady

Pracovníci děčínské zoo mají obrovskou radost, podle jejich vyjádření se narozením mláděte chápana středoamerického mexického podařil odchov roku. Kriticky ohrožený primát je v zajetí chován velmi vzácně, v Děčíně je chovají teprve od ledna. Další opice tohoto poddruhu jsou k vidění v Praze.

Chápání rodinka Foto: zoo Děčín
Mládě chápana mexického je hvězdou děčínské zoologické zahrady

Obrovský úspěch 

„Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha. Nejbližší další chovná skupina žije až v Izraeli nebo ve Spojených státech,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland.

Vidět malého opičáka je dost vzácné

Mládě přišlo na svět v neděli 3. listopadu dopoledne. Matkou je sedmnáctiletá samice Melody, pro kterou to je již druhý potomek (první mládě se narodilo v Zoo Praha).

„Právě proto se při porodu chovala již jako zkušená matka, vše zvládla sama a také nyní se o mládě vzorně stará. Pohlaví si prozatím netroufáme určit, protože u tohoto druhu primáta je velmi těžce rozeznatelné. Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců,“ doplnil Haberland.

Březost chápáních samic trvá zhruba 7,5 měsíce. Otcem je pětiletý samec Tirion. Mládě z tohoto spojení ve velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale.

Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době otázkou štěstí. Do venkovní expozice chodí tlupa pouze za příznivého počasí. Ale na jaře se malý chápan jistě již ukáže v plné kráse, přes zimu se začne osamostatňovat a matčinu náruč vymění za skotačení po výběhu.

Tříčlenná slupina dvou samic a samce přišla ze Zoo Praha. V Děčíně pro ni vybudovali venkovní expozici splňující nejmodernější požadavky na chov.

Nazývají je pavoučími opicemi

Chápani středoameričtí mexičtí mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci, při pohybu na zemi chodí vzpřímení na zadních končetinách.

Obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi nejohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu.

Chápavým ocasem sloužícím jako pátá končetina dokážou zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. Živí se hlavně ovocem a zeleninou, listy či květy rostlin, semeny či ořechy.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků