Hlavní obsah

Mladá spisovatelka představí ve Zlíně román o bohyních a zdejším kraji

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zlínské Alternativě bude v úterý 10. dubna v 17 hodin zahájen festival Literární jaro 2012. Hostem úvodního podvečera bude spisovatelka Kateřina Tučková, jejíž nejnovější román se drží od vydání v březnu na žebříčku nejprodávanějších knih u nás.

Foto: Archív pořadatele

Kateřina Tučková vystudovala bohemistiku a historii umění - oboje úročí ve svých knihách

Článek

Kateřina Tučková vstoupila na českou literární scénu a hned zabodovala. Hned za svůj první román Vyhnání Gerty Schnirch (2009) získala v roce 2010 Cenu čtenářů Magnesia Litera a nominaci na Cenu Jiřího Ortena 2010. Je autorkou řady odborných publikací z oblasti umění (Nová trpělivost: Hranice ustupují, 2007, Slovem i obrazem, 2008, Normální malba, 2009 a další).

Letos na jaře naservírovala svým čtenářům nový románový příběh Žítkovské bohyně, který je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Odehrává se vysoko v kopcích Bílých Karpat, kde žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci.

Hrdinka knihy, Dora Idesová, patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…

Setkáním s Kateřinou Tučkovou provede příchozí moderátor Martin Pášma a hudebně program vyváží kytarové Trio Nété. Vstup na zahájení Literárního jara 2012 je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám