Hlavní obsah

Mistrovství ČR v soutěži Nejtvrdší hasič přežívá letos hostilo Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, HZS Pardubického kraje a Sportovní klub hasičů Ústí nad Orlicí uskutečnily ve středu 18. září na Andrlově chlumu 6. ročník Mistrovství ČR v hasičské soutěži nazývané vzhledem k její obtížnosti Nejtvrdší hasič přežívá.

Foto: Stanislava Dvořáková

K nejtěžším úkolům patřilo překonání třímetrové kluzké bariéry, kdy sice mírný ale vytrvalý déšť se postaral o její téměř nepřekonatelnou obtížnost.

Článek

Soutěž je vypsána podle Pravidel soutěže v disciplínách TFA. Trať je postavena paralelně pro dva současně startující závodníky a je rozdělena do čtyř úseků, v nichž soutěžící plní s dohledem přiděleného doprovodu jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí a limitu čtyř minut.

První úsek je prověrkou hasičských dovedností v připojování hadic, jejich vedení a rozvinutí na délku 60 metrů, stočení do kotouče a uložení.

Druhý úsek je především zkouškou fyzické zdatnosti, kdy po osmdesáti úderech osmikilovou palicí na tzv. hammer box, se musí přenést dvacetikilový barel sníženým tunelem. Poté následuje transport 80 kg těžké figuríny na vzdálenost 60 metrů a na závěr vyčerpaní závodníci musí ještě překonat třímetrovou bariéru. Toto z důvodu deště bylo v letošním roce obzvlášť obtížné a některým závodníkům zhatilo vyhlídku na dobré umístění.

Třetí úsek je opět prověřením hasičských dovedností. Po přenesení spojených žebříků k lešení, musí soutěžící vystoupit na určené nadzemní podlaží, vytáhnout na laně závaží a po sestupu u hydrantového nástavce připojit proudnici.

Čtvrtý úsek je absolutní prověrkou zbývajících sil. V kompletní výstroji, tj.zásahovém obleku s dýchacím přístrojem, přilbou a v těžkých botách se musí zdolat 183 schodů na podestu rozhledny, což představuje výstup do 12.podlaží. 

Na start, se zastoupením všech krajů, letos nastoupilo 78 závodníků rozdělených do kategorií podle věku, a to A 18-34 let, B 35-44 let a C nad 45 let bez omezení. V kategorii D pak startovalo 15 čtyřčlenných družstev.

Závod byl pro ústecké diváky navíc naplněn očekáváním, zda se místnímu rodákovi, členu profesionálního HZS, Lukáši Novákovi, podaří získat titul Mistra HZS ČR v disciplínách TFA. Dvojnásobnému Mistru světa a šestinásobnému Mistru Evropy z časových důvodů, kdy nikdy nestihl se republikových závodů zúčastnit, tento titul chyběl a jeho nezískání na domácí půdě by bylo velkým zklamáním. Nenechal proto nic náhodě a po dokonlé každodenní přípravě všechny disciplíny zvládl v rekordním čase a tak si k velké radosti konečně do své sbírky připsal i tento titul.

Na 1.místě tak skončil Lukáš Novák (HZS Pardubického kraje) s časem 4:47,23, na 2. místě Rudolf Mališ (HZS Prahy) 5:04,54 a na 3. místě Jaroslav Poukar (HZS Jihočeského kraje) 5:14,31.

V kategorii B bylo umístění v pořadí Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje) 5:22,51, Josef Palát (HZS Praha) 5:46,07 a Martin Hruška (HZS Zlínského kraje) 6:02,63.

V kategorii C byl nejlepší Josef Vlk (HZS Zlínského kraje) 6:27,08 před Vladimírem Vysockým (HZS Olomouckého kraje) 7:33,66 a Michalem Chlumským (HZS Středočeského kraje) 9:21,88.

Mezi 15 družstvy zvítězil HZS Pardubického kraje, druhý byl HZS Olomouckého kraje a třetí HZS Královéhradeckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám