Hlavní obsah

Mistr samurajského umění chválí meče českého kováře

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinji Nakagawa, mistr samurajského umění, se už dlouhá léta snaží rozšiřovat samurajskou tradici po celém světě. V posledním říjnovém týdnu zavítal do Olomouce, aby zde vyzkoušel tři žáky, které ze svých mimojaponských považuje za nejlepší. Setkal se i s primátorem Olomouce Martinem Novotným.

Foto: www.busido.cz

Mistr Kinji Nakagawa při ukázce umění samurajů

Článek

„To, že někdo jen máchá mečem, z něj ještě nedělá samuraje. Nejdůležitější je naučit se uklidnit mysl i srdce a začít přijímat. Proto moje učení není jen o samotném bojovém umění, ale učím své žáky i životním hodnotám nebo třeba čajovému obřadu či kaligrafii," říká Mistr, který české, a zvláště své olomoucké žáky považuje za jedny z nejzapálenějších a nejlepších.

„Až budu starý a zdraví mi nedovolí v tom dále pokračovat, jsem připravený šíření samurajské kultury a umění předat svým zdejším žákům,“ řekl.

V Olomouci Mistr Nakagawa objevil také kováře Pavla Bolfa, který pro olomoucké samuraje vyrábí meče. „Jsou opravdu na japonské úrovni. I někteří japonští kováři by před ním museli sklonit hlavu,“ pochvaluje Bolfovu práci.

Sám používá meč gendaitó od mečíře Kono Jóheie. "Jsem s ním spokojen. Jakkoliv jsem s ním setnul více než dva tisíce bambusů, velice dobře drží ostří," popsal vlastní zbraň. 

Společně se svými žáky by Mistr v Olomouci také rád ukázal jejich umění, s čímž jim primátor Martin Novotný hned nabídl pomoci. „Myslím, že takové vystoupení nebo nějaký festival by byl pro lidi určitě velmi atraktivní. Jsem připravený vám s tím jakkoli pomoct a tu myšlenku podpořit,“ řekl primátor.

Kdo je Kinji Nakagawa

Mistr Kinji Nakagawa se narodil před 60 lety. Původní profesí stavebník je dnes v důchodu a žije v Kumamotu na jihu Japonska. Bojovým uměním se věnuje od druhé třídy, kdy začínal s kendó. Je milovníkem čajového obřadu a rybolovu.

Vlastní školu založil v roce 2007, jejím mottem je „nuku soku zan“ nebo-li „tasení a rychlý sek“. Pořádá semináře svého stylu i v rámci Evropy, obzvláště v Británii a Francii, českou školu s pobočkami v Praze a Olomouci otevřel v roce 2011.

Kinji Nakagawa je rovněž předsedou Evropské společnosti výuky bojových umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám