Hlavní obsah

Miss Junior podpořil hejtman Jihomoravského kraje

Novinky, Kateřina Hamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miss Junior je soutěží s tradicí. Letošní dvacátý ročník pokračuje ve spolupráci s jednotlivými kraji. Každý region bude mít svoji Miss Junior, která se stane nositelkou zdravého životního stylu. Mezi prvními se k filozofii soutěže připojil JUDr. Bohumil Šimek, hejtman Jihomoravského kraje.

Foto: archiv Miss Junior

Miss Junior hledá charisma, ne ramínko na šaty.

Článek

V svém dopise mimo jiné uvedl: „Se zaujetím jsem se seznámil s podklady k letošnímu ročníku Miss Junior, jehož součástí jsou i edukativní semináře pro žáky základních a středních škol, propagující zdravý životní styl a prevenci v oblasti poruch příjmu potravy, které jsou pro tuto věkovou kategorii velmi aktuální. Záštitu hejtmana Jihomoravského kraje proto rád přijímám.”

Miss Junior otevřeně vystupuje proti vychrtlosti spojené s poruchami příjmu potravy - bulimii a anorexii, ke kterým jsou dívky často doslova nuceny médii, reklamou a řadou jiných soutěží krásy. Projekt propaguje zdravý životní styl, školí dívky, jak skloubit pohybové a relaxační aktivity s jídelníčkem.

Soutěžící procházejí jazykovými pohovory, absolvují IQ testy, přednášky o jídle, zdravotní kontroly a semináře o kosmetice a péči o své tělo, stejně jako lekce společenského chování. Miss Junior hledá charisma, ne ramínko na šaty a má ambici vychovávat všestranné osobnosti.

Miss Junior jako jediná soutěž krásy v České republice klade důraz na celorepublikovou působnost, pořadatelé dbají na to, aby každý kraj měl v této soutěži životního stylu svoji reprezentantku - finalistku, která může být příkladem svým vrstevnicím.

Mladí lidé jsou velmi zranitelní v mnoha ohledech, stejné to bylo před lety a bude tomu tak i do budoucna. Problémem je, že generace rodičů a učitelů nebyla vystavena stejným nástrahám jako současní mladí lidé - schopnost účinného varování “zkušenějšího” zde selhává, protože dospělý prostě nemá z čeho vycházet, neboť nemá vlastní zkušenost.

Vedení Miss Junior se rozhodlo využít potenciál zájmu teenagerů o soutěž a spojit atraktivitu s osvětou a vzděláváním mladých lidí v oblastech, které se jich navýsost týkají: smrtelně vážná onemocnění - anorexie a bulimie, pasivní životní styl a zdraví poškozující návyky, a v neposlední řadě internet, sociální sítě - místo, které může být velmi nebezpečné.

V uplynulém roce realizoval projekt Miss Junior ve spolupráci s certifikovaným lektorským týmem na sto sedmi školách v České republice bezmála tři stovky seminářů s uvedenou tematikou. Semináře navštívily 4420 žáků. Formou praktického semináře jsou žákům nastíněna rizika spojená s uvedenou problematikou. Reakce pedagogů i žáků byly velice pozitivní, proto projekt osvěty Miss Junior hodlá v nadcházejícím školním roce prostřednictvím seminářů zacílit na žáky v dalších krajích.

V průběhu září budou realizovány kromě edukativních seminářů pro žáky na školách taktéž výběrové castingy soutěže. Dále pak 5. listopadu se v Praze uskuteční semifinálová baráž, kdy bude vybrána finalistka soutěže za každý kraj. Finálový vyhlašovací ceremoniál proběhne 5. prosince v pražském divadle Broadway.

Reklama

Výběr článků

Načítám