Hlavní obsah

Miroslav Zikmund pokřtil novou knihou plnou přátelství a unikátních fotografií z jejich cest

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatel Miroslav Zikmund pokřtil v pondělí 7. listopadu v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně novou knihu nazvanou Zikmund a Hanzelka. Publikaci s podtitulem S Tatrou kolem světa napsal František Emmert, který při psaní knihy čerpal především z Archivu H+Z.

Foto: archiv 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

Miroslav Zikmund s Františkem Emmertem.

Článek

„V knize, která vznikala během deseti měsíců za aktivní spolupráce Miroslava Zikmunda, naleznete dvě stovky dokumentů, například mapy, osobní korespondenci nebo písemnosti ze studií, a více než pět set fotografií. Velká část těchto dokumentů a fotografií, především z osobního života obou cestovatelů, dosud nebyla publikována,“ představila knihu Magdalena Preiningerová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kurátorka cestovatelské sbírky.

Čtenáři tak mohou díky knize poznat život a cesty nejslavnějších českých cestovatelů, kteří dokázali uskutečnit své chlapecké sny, překonat nesčetné překážky a svou odvahou, věrným přátelstvím a touhou poznat svět inspirovali i další generace.

„Oceňuji jedinečný nápad pana Emmerta vydat tuto knihu podle vzoru jeho předchozích asi dvaceti titulů. Kniha přehledně sumarizuje všechny události a historikům pomůže rychle se zorientovat v tom, co tihle dva ogaři napáchali. Podařilo se mu to mimořádným způsobem. Tři roky nosil nápad v hlavě, až ho zhmotnil do podoby, která nemá obdoby,“ řekl o knize při křtu sedmadevadesátiletý cestovatel Miroslav Zikmund.

Nerozlučná dvojice, Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka, projela téměř celý svět v době, kdy bylo téměř nemožné vycestovat z naší republiky a kdy se ještě fotilo na černobílý film.

„Kniha odkazuje na jejich cestopisy. Navíc publikace nezapomíná ani na shrnutí jejich životů v několika důležitých etapách – například po roce 1968 nebo 1989,“ upřesnila Magdalena Preiningerová, kterou doplnil Miroslav Zikmund: „V knize jsou fotky, o nichž jsem ani netušil, že existují, a poprvé jsem je uviděl až v této publikaci. Třeba fotografie Jirky coby sadaře, když byl několik let zaměstnán v Seminářské zahradě v Praze. Tehdy ho vyfotil neznámý student fotografie a na fotce ho poznal až jeho učitelka, která fotografie pak předala Jiřímu Hanzelkovi.“

Kniha o 272 stranách je jedním z prvních počinů, který se váže k 70. výročí od první cesty Zikmunda a Hanzelky do světa. V roce 1947 se totiž společně vydali na cestu po Africe a Jižní Americe. A toto výročí si nejen muzeum připomene právě v příštím roce.

Publikaci, kterou vydalo nakladatelství CPress v Brně ve společnosti Albatros Media a. s., je možné zakoupit na recepcích ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Podle Miroslava Zikmunda se jedná o 196. titul pojednávající o cestovatelské dvojici Hanzelka a Zikmund, včetně reedicí a jazykových mutací.

Reklama

Výběr článků

Načítám