Hlavní obsah

Ministr Bendl podpoří lokální potraviny

Novinky, Dana Smrčková

Na jižní Moravu zamířil minulý týden nový ministr zemědělství Petr Bendl, aby s místními vinaři a zemědělci probral to, co je pálí. Na půdě mikulovské radnice přišla řeč mimo jiné na podporu českých producentů potravin nebo strašáky tuzemského zemědělství.

Foto: Dana Smrčková

Diskuse se zúčastnili místní vinaři a zemědělci.

Článek

Od svého jmenování do funkce se Bendl zabýval především společnou zemědělskou politikou pro období 2014–2020. „Dominantními tématy přitom byly pozemkové úpravy a podpora citlivých komodit, jako je chmel, škrob, drůbež nebo vepřové. Vinařství nevnímám nijak problematicky,“ přiznal ministr.

Zneklidňují ho naopak tlaky Evropské komise. „Existují tu snahy, aby všechny země Unie daly sedm procent své půdy do klidu, anebo je alespoň využívaly výhradně pro ekologické zemědělství. Ve Francii by šlo o tři a půl milionu hektarů, u nás zhruba o čtvrt milionu hektarů. Dále zaznamenáváme tendence povinného ozeleňování třiceti procent půdy,“ naznačil ministr návrhy, s nimiž zásadně nesouhlasí.

Podle něj by nastolení rovných podmínek v Evropské unii české zemědělství zabilo.  „Země na východ od nás by naše zemědělce převálcovaly. Vezmeme-li v úvahu třeba jen cenu práce,“ nechal se slyšet Bendl.

Sází hlavně na program rozvoje venkova. „Chceme se zaměřit na podporu prodeje ze dvora, farmářských trhů a lokálních potravin, kam patří i víno,“ vyjmenoval. Jako prioritu vnímá taky českou Klasu. Tuto značku uděluje ministr zemědělství už od roku 2003, a to těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům. Zatímco výrobci piva, vodky nebo slivovice o Klasu mohou usilovat, vinaři mají smůlu.

„Klasu mohou získat všechny produkty, jenom ne víno. Přitom třeba vína se známkou VOC splňují podobné podmínky a mohla by být dána na úroveň Klasy,“ navrhl mikulovský vinař Petr Marcinčák s tím, že v mnoha ohledech mají vinaři ve srovnání s ostatními zemědělci nerovně nastavené podmínky. „Potravináři mají na rozdíl od nás prostě silnější lobby,“ zamyslel se vinař letošního roku Miroslav Volařík.

Bendl přítomné ujistil, že se na problematiku podpory vinařů podívá a probere ji se zástupci Potravinářské komory. „Spotřeba dobrého moravského vína stoupá v celé republice, i proto tuto oblast nelze ignorovat,“ zmínil ministr. Nezastíral však, že se dotace v dohledné době citelně sníží.

Chce se zabývat také závlahovou tematikou, tedy způsoby, jak udržet vodu v krajině, a podporovat nové technologie či způsoby obdělávání půdy, které by řešily erozi půdy. Zasadí se také o to, aby přiměřené finance putovaly rovněž chovatelům sladkovodních ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám