Hlavní obsah

Milovníci květin i budoucí manželé si přišli na své na dobříšském zámku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební obřad na zámku Dobříš prožije každoročně mnoho novomanželů – prostory rokokového zámku přímo vybízí k tomu, říci si právě zde své ANO. Na svatbu je ale potřeba náležitě se připravit.

Foto: Michaela Rozšafná

Květinové dekorace nesly téma "jaro na zámku"

Článek

Návod na to, jakou má nevěsta zvolit svatební kytici, jaké si může obléci šaty nebo jak lze nazdobit svatební dort či slavnostní tabuli, přinesl (nejen) budoucím novomanželům Květinový den. Floristka Martina Krátká z květinářství Letizia ho ve spolupráci se Správou zámku Dobříš uspořádala v sobotu 13. dubna.

Návštěvníci si prohlédli interiéry dobříšského zámku, které pro tento den ozdobily květinové dekorace. Na své si přišli jak zastánci jednoduchých přírodních vazeb, tak i milovníci honosně zdobených kytic.

„Dekorace nesly téma jaro na zámku a byly plné tulipánů, alstromérií, ranunculusů, eustomy a drobných kopretinových chryzantém. Doplňkový materiál byla například kroucená vrba nebo líska,“ informovala Krátká, z jejíž „dílny“ všechna výzdoba vzešla. Svěží květinovou prohlídku zámku navíc doplnily informační tabulky, z nichž se účastníci dozvěděli, jaký význam mají barvy květin, která rostlina vyjadřuje lásku, která pochvalu nebo která znamená naději.

Hlavní centrum dění se po celý den odehrávalo v Zrcadlovém sále. Návštěvníci zde zhlédli malou výstavu svatebních šatů, ukázku slavnostní tabule a svatebních dortů. Atmosféru svatebních obřadů, které se v tomto sále často odehrávají, doladily klavírní melodie – během dne ji vytvořili dva hudebníci, jejichž nadání obdivoval nejeden návštěvník.

Odborné informace poskytli profesionální floristé

Pro zájemce o moderní floristiku připravila Martina Krátká v rámci Květinového dne také odborný seminář s názvem Svatba a interiérové dekorace. S výkladem a názornými ukázkami tvorby dekorací jí pomohli také hosté – florista Lukáš Dobrovolný a vydavatel časopisu Profi Florista Miroslav Mokoš.

„Účastníci kurzu zblízka přihlédli k vytváření krásných a neokoukaných svatebních kytic a dekorací. Zároveň si za doprovodu průvodkyně prohlédli stejně jako ostatní návštěvníci interiéry zámku a vyslechli si i historický výklad,“ sdělila Krátká, která během Květinového dne poskytla informace ohledně dekorací a kytic i tazatelům z řad návštěvníků.

Rodiny s dětmi se během dne na chvilku zastavily v dětském koutku, který ve vestibulu zámku připravilo Rodinné centrum Dobříšek, hladoví účastnici pak měli možnost občerstvit se slanými a sladkými dobrotami na nádvoří zámku Dobříš. Jarní počasí nalákalo návštěvníky také do francouzského parku, který se po dlouhé zimě začíná opět probouzet a zelenat. I ten má ostatně souvislost se svatbami na Dobříši – budoucí novomanželé si totiž mohou pro svůj svatební obřad vybrat i jeho prostranství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám