Hlavní obsah

Mikulovští opravují sochy v kaplích na křížové cestě na Svatý kopeček

Novinky, Jitka Sobotková

Díky dotacím Ministerstva kultury ČR a Fondu malých projektů ČR–Rakousko mohou Mikulovští restaurovat sochy, které tvoří výzdobu v jednotlivých skalních kaplích na křížové cestě na Svatý kopeček.

Foto: Jitka Sobotková

Akademický malíř Jan Knorr před sochou Ježíše Krista z kaple č. 7 na křížové cestě na Svatý kopeček v Mikulově

Článek

Na Svatý kopeček se poutníci vydávají už od roku 1623, kdy kardinál Dietrichstein položil základní kámen poutní kaple, kterou zasvětil ochránci před morovou nákazou, svatému Šebestiánovi. A současně nechal podél cesty na vrchol zbudovat sedm pašijových kaplí. Dnes vápencový vršek lemuje čtrnáct kapliček a poslední roky se díky spolupráci města Mikulova s církví a projektu donátorství na záchranu a opravu kapliček na křížové cestě na Svatý kopeček vše vrací do někdejší krásy.

„Díky patriotům a příznivcům našeho krásného města se ke konci roku 2012 podařilo opravit většinu kapliček,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Postupně je restaurována také sochařská výzdoba na křížové cestě. V loňském roce byly opraveny sochy ve čtyřech kaplích a letos díky stotisícové dotaci z ministerstva kultury a čtyřiceti čtyř tisícové z Jihomoravského kraje budou restaurovány sochy ve zbývajících skalních kaplích.

Veškeré opravy provádí brněnská restaurátorská firma IMAGO, v. o. s., a práce by měly být dokončeny do začátku října. Průzkum všech soch dělal akademický malíř Jan Knorr. „Výzdoba kaplí je opravdu unikátní a rozhodně to nejsou ve své době provinční díla. Kardinál Dietrichstein chtěl z Mikulova udělat centrum a zval sem ty nejlepší umělce a řemeslníky. Proto je potřeba k Mikulovu vzhlížet jako ke klenotu,“ říká Jan Knorr. 

Jednou z nejzajímavějších soch, kterou restaurátorský tým IMAGO opravuje, je socha Ježíše Krista nesoucího kříž v kapli č. 7. „Každý detail má svou váhu a souvislosti a naším úkolem je ke všemu přistupovat velmi citlivě. Někdy z neznalosti věcí mohou být sochy opraveny necitelně i s chybami, a to je velká škoda,“ dodal Jan Knorr. Oprava sochy Ježíše Krista je financována Spolkem přátel Mikulova z výtěžku projektu dárcovské SMS.

Své obnovy se dočká také nástěnná malba v kapli č. 11 na samém vrcholu Svatého kopečku. „Současnou fresku – Ježíš přibíjený na kříž – vytvořil v roce 1952 akademický malíř Rudolf Gajdoš, žák Maxe Švabinského, a tenkrát nahradila již zcela zaniklou původní výzdobu,“ řekl Jiří Hromek z Městského úřadu Mikulov.

Obnovu této fresky spolu s novou figurální výmalbou v kaplích č. 8, 9 a 10 provádí rovněž akademický malíř Jan Knorr z Mikulova. „Celkové náklady osmdesát pět tisíc korun budou hrazeny z rozpočtu města,“ doplnil starosta města Rostislav Koštial. Výzdoba kaplí by měla být hotova do konce září.

V letošním roce tak bude obnovena výzdoba ve všech kaplích křížové cesty, vyjma kaplí č. 13 a 14, kde teprve probíhají jednání s církví na způsobu výzdoby.  

Mikulov získal také skoro sedmimilionovou dotaci z ROP Jihovýchod. V rámci projektu vyroste do konce roku 2014 naučná stezka v přírodní rezervaci Svatý kopeček s jedenácti infopanely. Kaple svatého Šebestiána i zvonice se dočkají opravy střech, oken i dveří, nových fasád, vstupních schodů i vnitřních omítek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám