Hlavní obsah

Mikulovský židovský hřbitov ročně navštíví deset tisíc lidí

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Židovský hřbitov v Mikulově patří mezi nejstarší a největší židovské hřbitovy na Moravě. Historie tohoto místa se zhruba čtyřmi tisíci náhrobky se začala psát ve druhé polovině 15. století. Ročně sem zavítá přes deset tisíc návštěvníků.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

O to, aby tak významná součást mikulovských dějin nebyla nikdy zapomenuta, se stará už bezmála patnáct let Spolek přátel židovské kultury v Mikulově. Desítka jeho členů úzce spolupracuje s Regionálním muzeem v Mikulově, galerií Efram, městem Mikulov a především s židovskou obcí v Brně. Ta je majitelem mikulovského židovského hřbitova a Spolek je jeho správcem.

„Náš spolek chtěl židovský hřbitov zpřístupnit všem zájemcům o prohlídku a současně vytvořit udržitelný koncept údržby a péče, kterou si zaslouží. S vědomím židovské obce vybíráme na hřbitově symbolické vstupné. Dospělí zaplatí třicet, děti a důchodci dvacet korun. Hřbitov je totiž kulturní památka a návštěvníci mohou s průvodcem navštívit celý dvouhektarový areál včetně obřadní síně. Zde jsou instalovány výstavy, které pořádáme společně s naším partnerem, Regionálním muzeem v Mikulově,“ řekla předsedkyně Spolku Marie Leskovjanová.

V loňském roce hřbitov od dubna do října navštívilo deset a půl tisíce lidí, kteří zaplatili za vstupné dvě stě padesát pět tisíc korun, a patnáct tisíc věnovali na dobrovolných darech. Všechny vybrané peníze jsou použity na zpřístupnění, provoz, mzdy průvodců, opravy a ochranu hřbitova.

Oprava památníku

„Část peněz jde i na odměny studentům, kteří se o hřbitov starají, sekají trávu, uklízí a v loňském roce také odstraňovali náletovou zeleň z památníku obětem 1. světové války,“ upřesnila Marie Leskovjanová.

Oprava tohoto památníku začala v loňském roce opravou levého křídla a členové Spolku chtějí vše dokončit do stoletého výročí od ukončení 1. světové války. Vše si vyžádá minimálně tři čtvrtě miliónů korun. Desetitisícové částky již postupně poskytly ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj či Nadace židovských obcí v Praze.

„Když jsme získali padesát tisíc od kraje, tak jsme k tomu přidali našich sto šedesát tisíc korun a začali jsme opravovat. Je to opravdu náročná práce a vše se musí dělat ručně,“ svěřila se Marie Leskovjanová.

Díky spolupráci s polskou univerzitou ve Wroclawi se Mikulovští také podílí na překladech židovských pomníků. „Pomníky jsou psány hebrejsky, což samozřejmě není jednoduchý jazyk pro překlad. Navíc ten jazyk na pomnících je specifický v tom, že jsou používány různé zkratky a značky,“ řekla Marie Leskovjanová.

Před dvěma lety začali členové Spolku také s mapováním celého hřbitova. Pod odborným dohledem židovských obcí z Brna i Prahy vytvořili mapu, ve které je zaznačena  poloha všech pomníků.  „Je to opravdu mravenčí práce, kterou děláme ve svém volném čase. Chceme mít všechno hotovo příští rok. A pak bychom chtěli mapu převést do digitální podoby s tím, že každý návštěvník si může hřbitov a jednotlivé náhrobky prohlédnout virtuálně,“ prozradila Marie Leskovjanová.

Židovský hřbitov je otevřen od dubna do října denně od 10 do 17 hodin. Na požádání ho správce otevře kdykoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám