Hlavní obsah

Mikulovská výtvarná dílna bude plná kurátorů

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacátý ročník sympózia „dílna“ vypukne v sobotu 13. července a pět týdnů bude město pod Pálavou hostit významné osobnosti současné výtvarné scény.

Foto: S MVS "dílna
Článek

Kurátorem 20. ročníku sympozia je mikulovský rodák, výtvarný umělec, hudebník a umělecký organizátor Libor Lípa, který pojal dvacátou „dílnu“ jako „kurátorskou“. To znamená, že jejími účastníky budou kurátoři předchozích devíti ročníků.

Mezi nejznámější hosty patří fotograf Antonín Kratochvíl, nositel cen World Press Photo a Czech Press. Dalšími účastníky sympozia jsou výtvarník Jiří David, který patří k vůdčím postavám postmoderny; akademická malířka Margita Titlová Ylovsky; sochař Jiří Sobotka; dále autorka plynule se pohybující mezi sochařstvím, architekturou, designem a kresbou Eva Eisler.

Zástupcem videoartu a multimediálních vyjádření bude Petr Zubek společně s konceptuální umělkyní Milenou Dopitovou, jejíž díla jsou sociálně zaměřena. Kurátor vyzval ke spolupráci také Jiřího Ptáčka a Martina Dostála, teoretiky umění, kteří na mikulovské „dílně“ působili v uplynulých dvou letech. Letošní jubilejní ročník získal rovněž podporu ministerstva kultury.

„Velmi nás těší, že projekt sympozia získal v dané kategorii ze všech předložených projektů v letošním grantovém řízení Ministerstva kultury ČR nejvyšší ohodnocení. Tento fakt svědčí o tom, že se mezi odbornou veřejností jedná o etablovanou a kladně hodnocenou akci,“ uvedl Rostislav Koštial, starosta města Mikulova.

Sympózium letos slavnostně zahájí v sobotu 13. července od 19 hodin v hlavním sále mikulovského zámku. Zde se kromě dalšího připravovaného programu jednotliví účastníci představí svou videoprezentací. O hudební doprovod se postará DJ Dan Keschen.

Slavnostní zakončení „dílny“, spolu s vernisáží výstavy vytvořených děl a koncertem, se bude konat 17. srpna od 19 hodin taktéž v prostorách mikulovského zámku. „Výstava bude zpřístupněna do konce října,” dodala Marcela Effenbergerová, předsedkyně pořádajícího občanského sdružení Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“.

Mikulovské výtvarné sympozium „dílna“ patří mezi nejvýznamnější kulturně-společenské akce mikulovského léta. Díla vytvořená na 20. jubilejním sympóziu se stanou součástí sbírky moderního umění města Mikulova. Sbírka již obsahuje okolo 350 výtvarných děl mnoha výtvarných oborů a její hodnota podle znaleckých posudků dosahuje přibližně 26 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám