Hlavní obsah

Mikulov po pěti letech zruší městskou galerii

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovská rozvojová od ledna končí s provozováním městské galerie. Její prostory vlastní město, které ji tak od nového roku přestane dotovat. Ušetří tím minimálně dvě stě tisíc korun.

Foto: Dana Smrčková
Článek

Analýza, kterou provedla Mikulovská rozvojová, ukázala, že se společnosti nevyplatí galerii dál provozovat. „Proto jsme se rozhodli v této činnosti od nového roku nepokračovat. Město tímto krokem ušetří nejméně dvě stě tisíc korun, což bude ve velmi napnutém rozpočtu nemalá úspora,“ uvedl Jaroslav Smečka, jednatel společnosti Mikulovská rozvojová.

„Toto rozhodnutí ale nestálo pouze na ekonomických důvodech. Významnou roli sehrálo také to, že díky značným aktivitám občanů máme v Mikulově celou řadu dalších galerií. Jejich provozovatelé mají velmi bohaté zkušenosti a věnují se této sféře kulturního dění opravdu kvalitně a zodpovědně,“ doplnil Smečka.

Jmenoval například Galerii 27, Galerii Efram, Eat art gallery, Jazz Art Galerii, Galerii Konvent, novou Galerii Závodný nebo výstavní prostory Regionálního muzea na zámku. „Zrušením městské galerie dáme větší prostor právě těmto subjektům a Mikulovská rozvojová se tak bude moci plně věnovat dalším aktivitám, které se momentálně připravují jak časově, tak i programově na příští rok,“ doplnil jednatel.

Sám si umí představit, že by se prostory pronajaly ke komerčním účelům s tím, že by se využil jejich galerijní potenciál. „Jako ideální řešení bych viděl například spojení kavárničky s pořádáním drobných, prodejních výstav,“ popsal jeden z možných scénářů Smečka.

Podobný pohled zaujímá také starosta. „Musíme jenom pohlídat, abychom měli záležitosti kolem galerie v pořádku po administrativní stránce, pak nic nebrání další diskusi, komu a k jakým účelům ji pronajmeme,“ nechal se slyšet Rostislav Koštial.

Dveře Městské galerie se otevřely na jaře 2007 v prvním patře budovy na Náměstí vedle Sgrafitového domu. Její prostory dříve sloužily jako obchod nebo kanceláře. Rekonstrukci budovy, která měla narušenou statiku, pokryla miliónová dotace od ministerstva kultury. Více než milión osm set tisíc pak šlo z rozpočtu města.

Mikulovské rozvojové prozatím zůstávají na starosti výstavní prostory v Dietrichsteinské hrobce. „O tom, jak a v jakém rozsahu je budeme využívat, právě nyní živě diskutujeme. Pracujeme s několika variantami a budeme se chtít samozřejmě rozhodnout tak, aby to bylo po všech stránkách pro nás nejvýhodnější a nejefektivnější,“ uzavřel Smečka s tím, že musí brát v potaz také nároky, které na hrobku vznesla princezna Mercedes i se svými dědici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám