Článek
Zástupci médií během svého pobytu navštívili Prahu, Český Krumlov, Kutnou Horu a také jižní Moravu. Na Moravě strávili dva a půl dne, které byly vyplněny především poznáváním gastronomie, vinařské historie a současnosti a získáváním gurmánských zážitků.
V Mikulově skupina novinářů zavítala na zámek, kde jim Bohumil Vurm, jeden z realizátorů expozice Víno napříč staletími, bravurní angličtinou prezentoval historii a rozmanitý vývoj vinohradnictví a vinařství na našem území. Hosté si prohlédli také samotný zámek, obří sud a zajímali se i o vinařskou současnost. Proto exkurze pokračovala v hotelu a vinařství Galant, kde poznali zdejší unikátní projekt na využití přebytků tepla, odpadní vody a skleníkových plynů.
„Novináři navštívili také několik moravských vinařství, například Templářské sklepy v Čejkovicích, Víno Marcinčák, Sonberk v Popicích či Národní vinařské centrum ve Valticích,“ nastínil další program skupiny Radim Petratur ze společnosti Klub Sommeliérů, který celou skupinu doprovázel.