Hlavní obsah

Mikulov láká na moderní umění do nové Galerie Závodný

Novinky, Dana Smrčková

Na nároží Husovy ulice v Mikulově vyrostla unikátní budova oblečená do vápence. Aspiruje na jihomoravskou Mekku moderního umění známou jako Galerie Závodný. Poprvé se otevřela 15. prosince výstavou obrazů a plastik Dalibora Chatrného a Radoslava Kratiny.

Foto: Dana Smrčková

Návštěvníky uchvátily Kratinovy variabily.

Článek

Navrhnout stavbu, která nenaruší historické centrum Mikulova, jehož ráz ovlivňovali Lichtensteinové a Dietrichsteinové, a zároveň bude reprezentovat moderní 21. století. Před takovým úkolem stál mikulovský architekt Štěpán Děnge. Právě na něj majitelé budoucí galerie vsadili. A podle ohlasů na čtvrteční vernisáži se vyplatilo.

„Ke kraji pod Pálavou neodmyslitelně patří vápenec, který se dere na povrch všude kolem Mikulova. Zdi a střechu domu tak pokrývají velké vápencové bloky dovezené až z Chorvatska. Když se na ně podíváte zblízka, objevíte v nich ještě otisky života. Zkamenělé pravěké rostliny a živočichy. Můžeme v nich vidět symbol snoubení historie se současností,“ uvedla majitelka galerie Vladimíra Brucháčková Závodná.

Tuto budovu považuje za architektonický milník města také starosta. „Galerie dalece přesahuje rámec Mikulova i naší země,“ komentoval nové centrum umění Rostislav Koštial.

Ani on nechyběl na slavnostní společenské události, kterou provázela vernisáž. První z vystavujících, Radoslav Kratina, je již dvanáct let v uměleckém nebi. Jeho modrotisky zdobily interiér československé restaurace v Bruselu na EXPU 58.

„Navrhoval mimo jiné dřevěné hračky a takzvané variabily. To jsou pohyblivé objekty, jejichž barva nebo tvar nejsou definitivní. Divák s nimi může manipulovat a měnit tak jejich vzhled,“ nastínila Kratinovu tvorbu Brucháčková Závodná s tím, že jeho tvorba zaplnila přízemní galerie.

Prostor v patře pak splynul s dílem Dalibora Chatrného. Ten se stal letos držitelem prestižního ocenění Umělec má cenu. Udělují ji mladí výtvarníci autorovi, který je na jejich vlastní umělecké cestě nejvíce ovlivnil. „Já si tady připadám jako v nebi,“ pronesl Chatrný na adresu galerie.

Ta se chce zaměřit na tvorbu významných osobností českého výtvarného světa. „Chtěli bychom však docílit určité provázanosti kultury a představit také další evropské umělce. Národnost není podstatná, ať za sebe mluví samo umění. Kromě autorských výstav budeme spolu s Kruhem přátel hudby pořádat koncerty vážné hudby. Součástí galerie je malá kavárna a půjčovna publikací a časopisů,“ doplnila majitelka.

Galerie má otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Stávající výstavu tam lze zhlédnout do 20. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám