Hlavní obsah

Mikulov hostil setkání evropských odborníků na základní umělecké školství

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace základních uměleckých škol pořádala ve spolupráci se ZUŠ Mikulov a pod záštitou starosty Mikulova Rostislava Koštiala ve dnech 28. listopadu až 2. prosince konferenci o dalším směřování základního uměleckého vzdělávání zemí Visegrádské čtyřky.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Konference se účastnili zástupci ze zemí Visegrádské čtyřky, členové prezídia Evropské asociace uměleckých škol a zástupci české Asociace základních uměleckých škol. Delegáti se během čtyřdenní konference zabývali otázkami kurikulárních reforem a společných principů v uměleckém vzdělávání z pohledu rozvoje kreativity žáků, sociálních rolí uměleckých škol, vzdělávání napříč generacemi a spoluprací škol s profesionálními umělci. Mikulovská konference navazovala na závěry 2. světové konference UNESCO, která se konala v jihokorejském Soulu před dvěma lety.

Prezidentka české Asociace základních uměleckých škol Jindřiška Kudrnová v úvodu setkání uvedla: „Jsme velmi potěšeni, že jsme konferenci mohli uspořádat v tak krásném městě jako je Mikulov. Vřele děkuji panu starostovi, který nad celou akcí převzal záštitu, a také panu řediteli Jiřímu Vrbkovi z místní základní umělecké školy.“

Mikulov si organizátoři konference vybrali zejména poté, co zde proběhlo velmi úsměšně květnové ústřední kolo soutěže ZUŠ ve hře na lidové nástroje. „V této těžké zkoušce, kdy se sjelo na sedm set účinkujících, jsme všechno organizačně zvládli. Mikulov všechny okouzlil a tak nás těší, že volba místa pro uspořádání tak významná konference, padla právě na nás,“ svěřil se Jiří Vrbka.

Této prestiže si velmi váží i starosta města Rostislav Koštial, který je sám absolventem mikulovské ZUŠ. „Myslím si, že podle našeho vzoru se může učit celá Evropa. Naše ‚lidušky‘ byly vždy pojmem a rozhodně se nemáme za co stydět, ba naopak. Mikulov vychoval spousty kvalitních muzikantů, kteří dobývají koncertní pole doma i daleko za hranicemi,“ dodal starosta.

Ze závěrů konference je velmi potěšující zjištění, že v celoevropském měřítku patří Česká republika mezi země s velmi rozvinutým hudebním vzděláním dětí. Více k tomu uvádí prezidentka Evropské asociace uměleckých škol paní Helena Maffli: „Evropská asociace uměleckých škol zastupuje 27 evropských zemí, ve kterých se vzdělává na šesti tisících školách přes čtyři milióny žáků. V rámci Evropy je Česká republika na pátém místě s počtem 235 tisíc žáků, kteří navštěvují 471 uměleckých škol. Počet studentů tedy činí 8 % z celkového počtu obyvatel České republiky. Tato čísla dokazují, že je české umělecké školství na velmi vysoké úrovni.“

Zdá se tedy, že známé přísloví - co Čech, to muzikant - neztrácí své opodstatnění ani v 21. století. Právě mezinárodní kontakty dávají dětem možnost rozvíjet se a poznávat díky hudbě i cizí země a kultury. Mezinárodní konference pak udržují naše umělecké školy v kontaktu se současným děním ve světě a pomáhají vytvářet atraktivní program hudebního vzdělávání pro nové generace malých muzikantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám