Hlavní obsah

Mikulov Gourmet festival v duchu opulentní barokní hostiny

Novinky, Jitka Sobotková

Od 2. do 5. června se bude konat již sedmý ročník Mikulov Gourmet festivalu, který je oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.

Foto: archiv MGF
Článek

Podávané pokrmy 7. ročníku Mikulov Gourmet festivalu budou z epochy třetího vlastníka mikulovského panství knížete Maxmiliána II. Dietrichsteina (1596 - 1655), synovce kardinála Františka Dietrichsteina.

Kníže Maxmilián, nositel řádu Zlatého rouna, hofmistr císařovny Eleonory (1598-1655), jakožto druhé manželky císaře Ferdinanda II. (1578-1637), zodpovídal i za skladbu jídel a výběr hostů k císařovnině stolu. „Podávané pokrmy budou vzpomínkou na opulentní barokní hostiny,“ řekl ředitel festivalu Petr Marcinčák.

Ve vyhlášených restauracích magického vinařského města se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, a to Jan Horký, Radek David, Martin Svatek, Miroslav Husák, Jaroslav Kozdělka, Petr Vlásek a Patrik Bečvář.

Festival si drží svou jedinečnost a představuje novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. „Sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region,“ řekl Petr Marcinčák.

Novinkou letošního ročníku je také rozšíření degustačních míst o restauraci Boutique Hotelu Tanzberg – Restaurant Marcela Ihnačáka, restauraci Vinařství Mikulov, restauraci hotelu Galant a romantickou restauraci v zámeckém sklepení. Festivalová menu budou vedle již zmíněných restaurací nabízet další mikulovské restaurace - Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, restaurace na Kozím hrádku a Zámecká restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám