Hlavní obsah

Mikulov bude mít nový pivovar

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov, město vína, se pomalu stává i městem pivovarů. Po prvním mikropivovaru Mamut se v areálu Galantu právě otevírá další. S kapacitou varny tisíc litrů a špičkovou technologií, ležáckými tanky až do kapacity 150 tisíc litrů za rok se už neřadí ani ke klasickým minipivovarům.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

„V Galantu se bude vyrábět klasické české pivo. Světlý ležák českého typu je ve světě nejnapodobovanějším druhem piva. Je vařen typicky českým způsobem rmutování z vody, sladu a výhradně českých a moravských chmelů. Díky spodnímu kvašení v moderních cylindro-kónických tancích má čistou svěží chuť a příjemnou hořkost. Poctivá desítka bude prvním produktem, na výrazně chmelenou jedenáctku a další speciality si budeme muset ještě pár týdnů počkat,“ upřesnil Michal Krepl, který je za výrobu piva v hotelu Galant zodpovědný.

„Těším se, že pivo z Galantu bude dosahovat stejně výborných vlastností jako místní vína a vím, že sládkovou ambicí to rozhodně je,“ řekl majitel hotelu Galant Jiří Marian.

A už na nedávné slepé degustaci, kdy Mikulované srovnávali pět druhů piv, pivo z Galantu zabodovalo výborně. „Naše „třináctka“ porazila i slavný Pilsner Urquell 12°. A to ještě nebyl z mikulovské vody. Máme se proto na co těšit,“ dodal s potěšením Michal Krepl.

A těšit se už nebudeme dlouho. Pivovar se slavnostně a poměrně hlučně otevře už v prvních květnových dnech. Na Májové galantní slavnosti piva, vína, zpěvu a hudby, které se budou konat v areálu Galant od 1. do 9. května. Slavnostní otevření a křest nového pivovaru Galant proběhne v sobotu 2. května v 11 hodin.

„Otevření nového pivovaru v Mikulově vítám a fandím mu,“ komentoval novou podnikatelskou aktivitu, která do města jistě přiláká i řadu turistů, starosta města Mikulova Rostislav Koštial.

„Věříme, že dokážeme v Galantu vytvořit pravou postřižinovou náladu, nabídneme klasické pivní pochoutky, ale i speciality k vínu včetně nových ročníků vína Galant. Na pivo za mimořádnou cenu 18 Kč se už můžeme chodit dívat jen do muzea nebo do Galantu,“ řekl Jiří Marian a zároveň pozval na Galantní slavnosti.

Ty nebudou jen o pivu a vínu, ale na pódiu se první májový víkend vystřídá více než desítka kapel, mezi jinými Wabi Daněk, kapela Medicimbal a Poseidon. V sobotu 2. května se také nad hotelem přesně ve 14 hodin uskuteční letecká akrobatická show Marina Šonky.

„Věřme, že Májovými galantními slavnostmi zakládáme novou mikulovskou tradici,“ řekl na závěr Jiří Marian.

Reklama

Výběr článků

Načítám