Hlavní obsah

Michael Cunningham v pražské galerii Louvre

Novinky, Pavla Rýgrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do české metropole přiletěl newyorkský spisovatel a nositel Pulitzerovy ceny Michael Cunningham již podruhé. Během svého třídenního pobytu pod záštitou Nadačního fondu Festivalu spisovatelů zde tentokrát představil svůj nový román By Nightfall.

Článek

Sérii autorských čtení zakončil Michael Cunningham v sobotu 6. listopadu v galerii Louvre na Národní třídě. Spisovatele tam uvedl prezident Festivalu Michael March, který poté předal slovo novináři U. S. News & World Report Jay Tolsonovi.

Ten se krátce rozhovořil o obsahu románu By Nightfall, jenž česky zatím nevyšel, a poté zahájil diskuzi s Cunninghamem. Celým hovorem se prolínal především hlavní motiv By Nightfall: hledání krásy.

Hrdina románu, Peter Harris, který se dostává do prostředí newyorské galerie moderního umění, je posedlý představou krásy, ale v koncepčním umění ji nenalézá. „Ano, to je výhoda toho být spisovatel,“ řekl k tomu Cunningham, „můžete svým hrdinům předat své negativní názory.“

Diskuze měla ale i odlehčenější části. Cunningham, který ten den slavil osmapadesáté narozeniny, například zažertoval, že už se také chystá na botoxovou injekci.

Celá diskuze byla tlumočena do češtiny, tři úryvky z románu, které četl Cunningham v angličtině, poté česky přečetl herec. Po otázkách příchozích, během nichž se Cunningham označil za pravděpodobně jediného spisovatele, kterému se líbí filmové adaptace jeho románů, následovala autogramiáda. Kdo ještě knihu nevlastnil, mohl si na místě zakoupit román Hodiny.

Michael Cunningham věnoval všem svým čtenářům zvláštní pozornost, pravopis některých českých jmen ověřoval napřed na zvláštím papíře a teprve poté vepsal věnování do knihy. Ač bylo fanoušků v řadě opravdu mnoho, nezapomněl se celou dobu usmívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám