Hlavní obsah

Mezinárodní veletrh Czech Raildays hostí Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Buďte i vy na špici v oboru, hlásí plakát CZECH RAILDAYS - 17. ročníku mezinárodního veletrhu drážní techniky, výrobků a služeb. Koná se v areálu nákladového nádraží železniční stanice ČD Ostrava, hlavní nádraží od 14. do 16. června.

Foto: Josef Zajíc

Czech Raildays, Ostrava 14.- 16.6.2016. Stříbrný šíp.

Článek

Akci Czech Raildays pořádá M-PRESSE plus, s. r. o. ve spolupráci se společnostmi ČD Cargo, a. s., České dráhy, a. s., Správa železniční dopravní cesty. Spolupořadateli jsou Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, Dopravní podnik Ostrava, a. s., VŠB - TU Ostrava, Institut dopravy.

Pořadatelům se v letošním roce přihlásil rekordní počet 190 vystavovatelů, kteří vystavují vše od kolejových vozidel až ke všem komponentům, které k tomu patří - například sdělovací a zabezpečovací technika a další.

Na výstavě se se objevuje Motorový vůz M 260.001 Stříbrný šíp, který bude mít slavnostní křest 14. června ve 13.00 hodin.

Byl zkonstruován pražskou lokomotivkou ČKD na základě poptávky státních drah ČSD z roku 1936 po rychlém a ekonomickém vozidle pro nasazení na méně vytížené vnitrostátní rychlíky a spěšné vlaky. Dokončený vůz byl 14. března 1939 slavnostně představen veřejnosti. Okupace a následná světová válka zastavila další vývoj a využití Stříbrného šípu. V roce 1952 byl definitivně odstaven.

Skutečná kompletní oprava vozu začala v roce 2011, kdy byl přesunut do dílen DPOV v Nymburce. V roce 2014 byl odkoupen VÚŽ a ve spolupráci s DPOV se letos oprava dokončila.

Společnosti ČD Cargo, a. s. bude 14. června na veletrhu v 11.00 hodin slavnostně předána lokomotiva společnosti Simens-Vectron. Na veletrhu bude k vidění expozice Loko.CZ se svými červenými lokomotivami i nejmodernější rychlíková souprava v Česku InterPanter.

Na výstavě je předváděna moderní novinka protihluková clona tramvajových tratí s retencí vody a vegetačním pokryvem. 

„Do Ostravy na veletrh se vyplatí cestovat vlakem národního dopravce. České dráhy nabízejí zpáteční jízdenku VLAK + Czech Raildays se slevou 50 procent. Za cestu, z kterékoli stanice v ČR do Ostravy, zaplatí cestující obyčejné jízdné, zpět pojede zdarma. Aby jízdenka VLAK + Czech Raildays platila i pro cestu zpět, je nutné si ji nechat na veletrhu u stánku ČD (stánek A1-36) orazítkovat,” sdělila Kateřina Šubová, tisková mluvčí ČD.

Veletrh Czech Raildays je: v úterý 14. června od 9.30 do 18.00 hodin, ve středu 15. června od 9.00 do 18.00 hodin a poslední den veletrhu ve čtvrtek 16. června od 9.00 do 16.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám