Hlavní obsah

Mezinárodní sochařský festival má své instalace i v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line se dle informací pořadatelů účastní tři státy. Mezi nimi je i Česká republika, která je zastoupena dvanácti městy, padesáti tří instalacemi, které vytvořilo čtyřicet pět špičkových umělců.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.7.2018 Mezinárodní sochařský festival SKULPTURE LINE. Lukáš Rais: Noha. Ulice U Oblouku v Ostravě - Porubě.

Článek

V České republice je v rámci Mezinárodního sochařského festivalu nejvíce zastoupena Praha. Zde 16 umělců vytvořilo 20 instalací. Zúčastňují se také Brno, Broumov, Jablonec nad Nisou, Liberec, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Trutnov, Vratislavice, Zlín a Ostrava.

V Ostravě je instalováno od 13. června celkem pět soch známých a špičkových autorů. Sochy jsou instalovány na veřejných místech tak, aby se s dílem mohlo seznámit co nejvíce obyvatel města. 

Díla jsou označena tabulemi nesoucí pořadová čísla 1 - 5.  Na tabulích jsou základní informace o autorovi a stručný popis díla. (Informace byly použity i v tomto článku.)

V městském obvodu Ostrava-Poruba jsou umístěny dvě sochy. Jedna v ulici U Oblouku. Tam je umístěna socha Lukáše Raise (1975), kterou autor nazval Noha. Autor vystudoval sochařství na pražské VŠUP v ateliéru Jiřího Beránka, Kurta Gebauera a Krištofa Kintery.  

Na křižovatce ulice Francouzské a Hlavní třídy se vyjímá socha Václava Fialy (1955) Oharek ve tmě. Práce z cyklu Kresby v prostoru Oharky ve tmě jsou inspirovány hrou dětí - máváním hořícím oharkem vytaženým z ohně. Pokus zaznamenat a převést do materiálu pohyb žhavého uhlíku ve tmě.

V centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, před radnicí na náměstí Dr. E. Beneše, zaujme diváky socha Ivy Mrázové (1964) s názvem Objetí. Autorka se narodila v Opavě. Převážně žije v Lucembursku. Její díla jsou v četných soukromých sbírkách. 

Na Jiráskově náměstí (také Kuří rynek) umístil své tři železné klavíry s kříži Antonín Kašpar (1954). Vystudoval SUPŠ v Turnově, obor umělecký kovář, dále SUPŠ Praha, obor umělecký řezbář, a v roce 1982 absolvoval VŠUP. Uměleckou instalaci nazval Pocta pro Josepha Beuyse. 

Dnes již nežijící německý výtvarník a teoretik Joseph Beuys kdysi zabalil skutečné klavírní křídlo do filcu a namaloval na něj červený kříž. Antonín Kašpar celkem vytvořil 14 ocelových klavírů, z jejichž horní desky se šikmo k nebi zvedají kříže. Možná přijímají, možná vysílají signály do kosmu. Když autor navštívil galerii ve Frankfurtu, kde spatřil původní Bauysovo dílo rozhodl se pojmenovat svou práci Pocta pro Josepha Beuyse.

Na největším centrálním Masarykově náměstí je instalována socha Andrea Margoče (1977) Dvaja. Autor je absolventem Vysokej školy výtvarných umení v Bratislavě. Socha pochází z cyklu Proměny autoportrétu.

Výstava v živém prostoru Ostravy potrvá do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám