Hlavní obsah

Mezinárodní setkání parních lokomotiv zažije Lužná u Rakovníka

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka pořádá ve dnech 21. a 22. června mezinárodní setkání funkčních parních lokomotiv. Parní vlak sem vyrazí v sobotu z pražského Hlavního nádraží a v neděli z Masarykova nádraží.

Foto: Jana Bečková

Parní lokomotiva

Článek

Po oba dny je v muzeu přichystáno spoustu zajímavých exponátů a hlavně funkční parní lokomotivy, které se budou mj. předvádět na točně. Což je pro fotografy velmi zajímavá příležitost vyfotit si unikátní historické stroje ze všech možných úhlů. Prezentace se uskuteční každý den v 11:30 hodin a jako bonbonek i sobotní noční fotografování od 21 do 23 hodin.

Dále budou během akce v muzeu jezdit parní vlaky na trati Lužná - Řevničov (v sobotu), dále v neděli na trati Lužná - Žatec. Tyto jízdy jsou zpáteční do muzea.

V celé své kráse se předvedou lokomotivy 310.072, 354.195, 354.7152 KHKD, 464.008, 464.102 NTM, 477.043, 534.0323 a jako host 498.104 ze Slovenska. Za těmito čísly se vždy schovává přezdívka a tak uvidíme Kafemlejnek, Všudybylku nebo Papouška a další.

Hlavním lákadlem muzea jsou parní lokomotivy, je jich tu přes třicet. Jedná se o exponáty z různých období železničního provozu, od malých lokálkových lokomotiv z přelomu devatenáctého a dvacátého století až po nejvýkonnější stroje. Ty jsou dnes už pouze nefunkčními exponáty, přesto je možné je obdivovat. Uvedený den bude ovšem unikátní, neboť se tu setkají provozuschopné parní stroje.

Muzeum je v sobotu i v neděli otevřeno od 9 do 18 hodin. Parní vlak v sobotu vyjíždí z Hlavního nádraží v 8 hodin a ten den se již do Prahy nevrací, v neděli vyjíždí z Masarykova nádraží také v 8 hodin - odpoledne v 16 hodin se vrací zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám