Hlavní obsah

Mezinárodní šachový festival Ostravský koník je v plném proudu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 27. dubna do 5. května se v Domě kultury města Ostravy koná šachový festival. Pořadatelé vypsali více turnajů, nejvýše si stojí Mistrovství ČR mužů. Dále jsou na programu turnaje FIDE Open A, B, C, bleskový turnaj a také Přebor žáků ostravských škol.

Foto: Josef Zajíc

OSTRAVSKÝ KONÍK - Mezinárodní šachový festival Ostrava 27.4.- 5.5.2019

Článek

Ve čtvrtek 2. května dopoledne byl zahájen Přebor ostravských škol. Pořadatelé rozdělili kategorie na skupinu A - 1.-2. třída, skupinu B - 3.- 5. třída a skupinu C - 6.- 9. třída základních škol a třída šesti či osmiletých gymnázií.

„Právě jsme v polovině organizace 26. ročníku Mezinárodního šachového festivalu, který se od roku 2005 koná v prostorách Domu kultury města Ostravy. V letošním roce se nám opět podařilo uskutečnit v rámci festivalu i mistrovství České republiky mužů. Hlavní turnaje trvají devět dnů od soboty 27. dubna až do neděle 5. května. Jsou to vlastně čtyři turnaje. Všech těch turnajů se zúčastní 328 šachistů,” informoval Marek Jelínek, ředitel festivalu.

Podle jeho slov dopoledne 2. května pořadatelé věnovali mládeži ze základních škol a adekvátních ročníků gymnázií z Ostravy turnaj pod názvem Přebor žáků ostravských škol v rapid šachu. 

Rapid šach je zrychlená verze šachu, kdy každý hráč má na celou partii 15 minut, takže jedna partie trvá 30 minut. Hraje se švýcarským systémem na 7 kol. 

Vítězům jednotlivých skupin - kategorií přišla předat medaile a ceny Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora města Ostravy zodpovídající za školství a sport, spolu s vedoucí odboru školství a sportu Magistrátu města Ostravy Sylvií Sládečkovou.

Podle diskuzí s dětmi se jim turnaj velmi líbil. Turnaje se zúčastnili členové doprovodu z řad rodičů a učitelé, kteří skupinu žáků na turnaj přivedli a drželi palce.

Výsledky:

Skupina A - 1.-2. třída, 48 děvčat a chlapců z 15 ZŠ a MŠ:

1. místo Glóza Antonín, ZŠ Bulharská, 2. místo Štěpán Václav, ZŠ Gen. Janka , 3. místo Drobík Tomáš, ZŠ Ostračilová.

1. místo Stopková Kristýna, ZŠ Bulharská, 2. místo Holušová Nela, ZŠ Bulharská, 3. místo Bialková Tereza, ZŠ Provaznická.

Skupina B - 3.-5. třída, 88 děvčat a chlapců z 18 ZŠ:

1. místo Buchta Bartoloměj, ZŠ a MŠ Václavovice, 2. Bubíček Petr, ZŠ Bulharská, 3. místo Vaněk Jakub, ZŠ Zelení.

1. místo Buchtová Viktorie, ZŠ a MŠ Václavovice, 2. místo Slívová Hana, ZŠ Vratimov.

Skupina C - 6.- 9. třída, 66 děvčat a chlapců z 18 ZŠ:

1. místo Oborný Stanislav, Matiční Gymnázium, 2. místo Kubiczek Michal, Biskupské gymnázium, 3. místo Skýpala Jan, Matiční gymnázium.

1. místo Kochová Vendula, ZŠ Vratimov, 2. místo Mihalčíková Anna, ZŠ Provaznická, 3. Pavlíková Barbora, ZŠ a MŠ Polanka nad Odrou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám