Hlavní obsah

Mezinárodní protipovodňové cvičení hostil Moravskoslezský kraj

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičské a záchranné humanitární týmy a další odborníci ze šesti evropských zemí - Polska, Rumunka, Itálie, Nizozemska, Litvy a Lotyšska se zapojily do čtyřdenního mezinárodního protipovodňového cvičení CZECH MODEX 2017 v okresech Ostrava - město, Opava a Karviná.

Foto: Zdroj HZS MSK

Ostrava 6.11.2017 Cvičení CZECG MODEX 2017 skončilo v neděli 5. 11.2017, čerpání z řeky Odry.

Článek

Cvičení, které pro zúčastněné od čtvrtku 2. listopadu do neděle 5. listopadu připravili profesionální hasiči Moravskoslezského kraje (HZS MSK a ZÚ HZD ČSR) ve spoolupráci s podnikem Povodí Odry, bylo zaměřeno na vysokokapacitní čerpání vody velkými mobilními čerpacími stanicemi, rovněž na detekci nebezpečných látek v přírodním prostředí.

Cvičení CZECH MODEX 2017, jehož název je odvozen z anglického Module Exercise (cvičení modulů), bylo jedním z celkově 4 takovýchto cvičení konaných v Polsku, České republice, Itálii a Francii, pro které finanční prostředky vyčlenila Evropská komise na roky 2017 a 2018.

„Hasičský záchranný sbor ČR dlouhodobě usiluje o nejrůznější formy pomoci při mimořádných událostech v zahraničí, a to nejen v Evropě. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje se snaží tento dlouhodobý záměr co nejlépe naplnit, například projektem Evropské unie Direct, do něž jsou vedle hasičů z HZS MSK zapojení kolegové ze Slovinka a Černé Hory, a také mezinárodními cvičeními MODEX, kde si vyměňujeme zkušenosti při společných zásazích. Spolu s tím získáváme důležité přátelé, jejich důvěru a kontakty,” uvedl ředitel HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček.

Za tmy se týmy rozjely čerpat vodu na místa zasažená povodní - mimo jiné na štěrkovnu v Hlučíně, Vrbická jezera v Bohumíně či na řeku Ostravici a Odru v Ostravě.

Záchranné týmy byly až do 5. listopadu ubytovány na výcvikové základně IZS v Ostravě-Hranečníku, kde měli po celou dobu postavené vlastní stany a byly zcela nezávislé na prostředí, kde pomáhají.

„Mezi nejdůležitější potřeby lidí patří pocit bezpečí. Na území našeho města k němu přispívají nejen policisté a městští strážníci, ale také další složky Integrovaného záchranného systému. I proto jsem přivítal mezinárodní protipovodňové cvičení, jehož smyslem bylo procvičit spolupráci našich i zahraničních hasičských a humanitárních záchranných týmů v případě ohrožení velkou vodou. Práce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému si velmi vážíme a dovolím si tvrdit, že jejich podpora ze strany města Ostravy je v rámci České republiky nadstandardní,” řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

„Mezinárodní cvičení pokládáme za důležitou součást příprav na případné povodně, které mohou náš region postihnout. Proto jsme se také aktivně podíleli na přípravě a výběru vhodných lokalit. Vysokokapacitní čerpání slouží k odčerpávaní vod ze zatopených území,” dodal generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám