Hlavní obsah

Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse završil první polovinu své nabídky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský mezinárodní loutkářský festival začne odpočítávat ve středu 7. října svou druhou polovinu. Bylo odehráno 18 představení, ještě další speciální představení se chytají.

Foto: Josef Zajíc

Spectaculo Interesse. Ostrava. 7.10.2015. Divadlo loutek: A do třetice... Tři přadleny...Divadlo Drak

Článek

V pondělí 5. října byl festival zahájen v 9.00 hodin inscenací  Divadla Drak z Hradce Králové A do třetice všeho. Divadlo Drak bylo založeno v roce 1958 v Hradci Králové a od té doby jím prošla řada špičkových umělců herců, výtvarníků a režisérů. Za připomínku stojí Jiří Středa, Miloslav Vildman, režisér a scénárista Josef Krofta, Jakub Krofta a další.

Současní členové divadla připravili milou a veselou inscenaci pro děti od tří let A do třetice všeho. Inscenace je složena z námětů tří pohádek, které přinášejí dětem vždy základní poučení. Bez práce nejsou koláče - O třech přadlenách, rozmazlováním dětí rodiče riskují, že by je nakonec mohli i sežrat - Otesánek. Že krást se nemá, to dětem dali najevo ve třetí pohádce Obušku, hýbej se! Hru napsal Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, který inscenaci také režíroval.

V úterý 6. října v 10.30 se na festivalu prezentovala divadelní společnost Geisslers Hofcomoedianten  s inscenací  Láska ke třem pomerančům na motivy scénáře Carla Gozziho, který ji napsal jako komedii dell´arte v roce 1761. Přeložila Kateřina Bohadlová. Režie se ujal Petr Hašek. 

Pohádku, ve které mírně duševně nemocný princ se kvůli tomu, že je uhranut čarodějnicí, zamiluje do třech pomerančů a putuje se svým přítelem světem za svým cílem. Překonávají nástrahy dalších špatných i dobrých lidí. Nechybí živí herci, pohyb hudba, zpěv.

Od středy 7. října čeká diváky, umělce zúčastněných souborů a porotu  ještě dalších 18 představení. Festival vyvrcholí 9. října v 16.00 hodin slavnostním ukončením festivalu a představením Naivního divadla Liberec s inscenací Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo.

V Ostravě na Jiráskově náměstí (Kuřím rynku), které těsně sousedí s Masarykovým náměstím, se denně konají představení pohádek ve veřejném prostoru. Ve středu  ve 13.00 hodin mohou diváci zhlédnout pohádku Kukuryku (Polsko) a v 15.30 hodin Music with Teatre (Slovinsko). Ve čtvrtek 8. října Předvede Divadlo Bořivoj pohádku Jak se hledají princezny ve 13.00 a 16.00 hodin.

V Divadle loutek Ostrava je instalována výstava fotografií Paměť DLO na fotografiích Františka Řezníčka a v hale Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí 8 mohou zájemci zhlédnout výstavu plakátů k jedenácti bienále loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. Jejich autory jsou Tomáš Wolkmer, Václav Kábrt a Elli Tiliu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám