Hlavní obsah

Mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž spouští registraci studentů do letošního ročníku

Novinky, Kateřina Martykánová

Výjimečnou příležitost k rozšíření hudebních zkušeností nabízí mladým talentům 2. ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž založené známým dirigentem a místním rodákem Tomášem Netopilem. Zájemci o účast v akademii se mohou hlásit od 18. února do 5. května.

Foto: Letní hudební akademie Kroměříž
Článek

Od 18. do 24. srpna se do města sjedou nejlepší interpreti, kteří zde budou působit jako lektoři zpěvu, hry na lesní roh, housle, cembalo a trombon či radit s hudebními projekty. 

Týden plný hudby, nevšedních zážitků a nových hudebních zkušeností sdílených se špičkami v oboru slibuje mladým hudebníkům program Letní hudební akademie Kroměříž. Po úspěšném prvním ročníku přibyli noví lektoři a nabídka akademie tak bude rozšířena o nové obory.

„Chci, aby si studenti odnesli radost ze setkání, inspiraci do dalšího studia, vraceli se sem a dále se rozvíjeli,“ svěřil se dirigent Tomáš Netopil, zakladatel a umělecký ředitel akademie.

Lektory letošního léta budou Radek Baborák a Bohdan Šebestík (lesní roh), Josef Špaček a Dalibor Karvay (housle), Kateřina Kněžíková (zpěv), Barbara Maria Willi (cembalo), Robert Kozánek a Lukáš Moťka (trombon), David Mareček (hudební projekty) a Zdeněk Klauda (korepetice - lekce klavírní spolupráce).

Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. Zájemci o studium se mohou hlásit prostřednictvím webového formuláře na www.academykromeriz.com/prihlaska/ až do 5. května. Své studenty si z přihlášených hudebníků budou vybírat přímo jednotliví lektoři.

Projekt je ojedinělý právě díky lektorům, kteří patří k nejlepším ve svém oboru, intenzivní a komplexní nabídkou pro studenty i mimořádným doprovodným programem pro veřejnost. O účast tak letos již projevili zájem nejen studenti z České republiky a ze Slovenska, ale také z Německa, Rakouska, Portugalska a Číny.

Výuka probíhá po celý týden, její součástí jsou tři koncerty studentů akademie, ti nejlepší pak zahrají také na Závěrečném koncertu Letní hudební akademie Kroměříž a festivalu Hudba v zahradách a zámku společně s orchestrem Moravští komorní sólisté a pod vedením dirigenta Tomáše Netopila. Ocenění laureáti akademie dále dostanou možnost sólově vystoupit s filharmonickým orchestrem.

Pro veřejnost bude připravený i doprovodný program, který kromě vystoupení absolventů akademie zahrnuje také koncert Baborák ensemble a Kateřiny Kněžíkové, benefiční vystoupení Barbary Marie Willi, besedy basbarytonisty Adama Plachetky, lékaře-psychiatra Cyrila Höschla či hudební happeningy.

2. ročník Letní hudební akademie Kroměříž se koná od 18. do 24. srpna.

Další informace na http://www.academykromeriz.com

O Letní hudební akademii Kroměříž

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. Léta zde tvoří dramaturgii festivalu Hudba v zahradách a zámku. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. Další aktivity jsou pak cíleny i na žáky ZUŠ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám