Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival J. C. F. Fischera uzavře koncert věnovaný Johannu Sebastianovi Bachovi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera, který si vetkl do názvu jméno barokního skladatele a rodáka z města Krásno, zakončí slavnostní koncert k 333. výročí narození J. S. Bacha a 300. výročí jeho první návštěvy Karlových Varů i vzniku Braniborských koncertů.

Foto: Komorní orchestr Karlovarských symfoniků (archiv)

Komorní orchestr Karlovarských symfoniků.

Článek

Závěrečný koncert IV. Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera se koná 30. srpna od 19.30 hodin ve dvoraně Císařských lázní v Karlových Varech, a to ve spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem. 

Představí se na něm Komorní orchestr Karlovarských symfoniků, Lucie Kaňková (soprán), Miroslav Smrčka (trubka), Michaela Petrová (flétna), Jakub Sedláček (housle, koncertní mistr KSO) a Vojtěch Spurný (dirigent, cembalo).

Koncert uctí tvorbu Johanna Sebastiana Bacha, který se narodil před 333 lety (31. března 1685) a jenž žádné další přívlastky či superlativy nepotřebuje. Stačí jeho jméno a vše je řečeno.

Pro festival i město samotné je velmi příjemným zjištěním fakt, že tento velikán navštívil hned dvakrát Karlovy Vary - poprvé před 300 lety, v roce 1718, podruhé pak v roce 1720, tedy v době vzniku Braniborských koncertů. Lze se tedy domnívat, že něco málo jednoho z nejkrásnějších děl hudební literatury, které budou mít posluchači možnost vyslechnout, vzniklo v Karlových Varech.

„Nejen Johannu Sebastianu Bachovi chceme věnovat tento koncert. Rádi bychom jej věnovali také domu, ve kterém se koná – Císařským lázním. Věřím, že díky úsilí, které v poslední době vyvíjí jak jejich majitel, Karlovarský kraj, tak ale i Město Karlovy Vary a jejich představitelé, hejtmanka Jana Vildumetzová a primátor Petr Kulhánek, se v dohledné době dočkáme jejich renovace. Věřím však také, že explicitně vyjádřená vůle obou rozhodujících subjektů k umístění koncertního sálu a sídla Karlovarského symfonického orchestru v Císařských lázních dojde naplnění a my budeme mít možnost se zde v horizontu několika let znovu sejít s krásnou hudbou a posoudit, k jakým změnám zde došlo,” uvedl Petr Polívka, ředitel Karlovarského symfonického orchestru.

Bachovi tedy bude až na jednu výjimku věnován celý program koncertu. V jeho úvodu totiž zazní skladba Johanna Caspara Ferdinanda Fischera, relativně neznámého skladatele, který však patří k nejvýznamnějším skladatelům 17. a raně 18. století a který se narodil roku 1656 v Krásně, asi dvacet kilometrů jihozápadně od Karlových Varů.

Dílu Johanna Caspara Fischera se u nás věnuje především dirigent tohoto koncertu a také muzikolog Vojtěch Spurný, dále varhanice a cembalistka Michaela Káčerková, která se dílo skladatele snaží oživit festivalem, jenž nese skladatelovo jméno a je od roku 2015 pořádán v Karlovarském kraji.

„Velmi si vážím spolupráce s Karlovarským symfonickým orchestrem. Je hezké, že takto významné hudební výročí, které se týká Karlových Varů, můžeme připomenout společným koncertem. Koncert bude slavnostním zakončením IV. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu J. C . F. Fischera a zároveň slavnostním prologem nové sezony Karlovarského symfonického orchestru,“ připomněla ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera.

Reklama

Výběr článků

Načítám