Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka čeká jeden z nejlepších koncertů v jeho historii

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zcela mimořádný hudební zážítek se mohou těšit příznivci krásné hudby a Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v neděli 27. září, kdy v kostele sv. Václava v Dobrušce vystoupí PKF - Praque Philharmonia a sólového partu se ujme vynikající houslista Jan Mráček.

Foto: MHF F. L. Věka (archiv)

Jan Mráček, vítěz Mezinárodní soutěže Fritze Kreislera ve Vídni v roce 2014, bude ozdobou MHF F. L. Věka.

Článek

Slavnostní zahájení jubiljeního pátého ročníku MHF F. L. Věka se uměleckému řediteli festivalu Pavlu Svobodovi podařilo obsadit zřejmě nejlepším naším komorním orchestrem PKF - Praque Philharmonia a vítězem prestižní Mezinárodní soutěže Fritze Kreislera ve Vídni v roce 2014 houslistou Janem Mráčkem.  

„Předpokládám, že se bude jednat o jeden z nejlepších festivalových koncertů v jeho historii, protože přijede tak špičkový orchestr, který v tomto kraji ještě nehrál. Jan Mráček má nakročeno, aby byl jednou velice slavná osobnost,” poznamenal ke koncertu Pavel Svoboda, a tak si blíže představme hlavní aktéry.

PKF – Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy dirigenta Jiřího Bělohlávka pod původním názvem Pražská komorní filharmonie. Od začátku se jednalo o generační orchestr, plný mladých nadšených hráčů, oplývajících dokonalou přípravou, která přinášela i bezkonkurenční špičkové výkony. Tvůrčí atmosféra nevymizela ani v dalších letech, naopak vydržela až dodnes.

PKF je ceněna zejména pro svůj charakteristický zvuk, za nímž mimo jiné stojí její stěžejní repertoárová oblast, kterou je od počátku hudba vídeňského klasicismu, skladby Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. PKF – Prague Philharmonia je pravidelně zvána na mezinárodní hudební festivaly, vystupuje v předních světových sálech a je pravidelným partnerem světoznámých dirigentů a předních interpretů. Orchestr má na kontě přes šedesát kompaktních disků pro významná vydavatelství.

Jako sólista se představí vynikající houslista Jan Mráček, který patří k našim největším houslovým talentům. Absolvoval Pražskou konzervatoř, v současné době je studentem prestižní Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni.

Skvěle zabodoval v řadě renomovaných hudebních soutěží (Kocianova houslová soutěž v Ústí nad Orlicí, Prague Junior Note, Concertino Praga, soutěž v rámci Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích, Beethovenův Hradec, Spohrova houslová soutěž ve Výmaru). Zcela zásadními úspěchy jsou druhá cena na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2010 a poté vítězství v Mezinárodní soutěži Fritze Kreislera ve Vídni v roce 2014.

Koncert v kostele sv. Václava v Dobrušce začíná v 17 hodin a posluchači se mohou těšit na tento program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Symfonie č. 38 D dur „Pražská“ KV 504 Adagio. Allegro Andante Finale. Presto

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): Koncert pro housle a orchestr e moll, op. 64 Allegro molto appassionato Andante. Allegretto non troppo Allegro molto vivace 

Reklama

Výběr článků

Načítám