Hlavní obsah

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae začíná. Mikulov potěší vášnivé flamenco

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní hudební festival třinácti měst Concentus Moraviae právě dnes vstupuje do svého devatenáctého ročníku. Jaká hudba bude znít a kteří interpreti vystoupí ve vybraných městech Vysočiny a Jihomoravského kraje tentokrát?

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Letošní Concentus Moraviae se ponese v duchu Českých snů. Sérii třiatřiceti koncertů vytvořil muzikolog a skladatel Aleš Březina, který s festivalem spolupracuje již počtvrté. Svou dramaturgií opět objevným způsobem začlenil naši národní hudbu do evropského kontextu: tentokrát české skladatele a interprety konfrontuje s hudební kulturou španělskou a norskou.

A právě hosté ze Španělska zavítají v pondělí 23. června na mikulovský zámek a publikum potěší ohnivým flamencem v podání kytaristy Alexandera Gavilána a zpěvačky Carmen Fernández s virtuózním tanečním projevem Irene Álvarez a Federica Ordoñeze.

„Flamenco je jeden z nejdůležitějších inspiračních zdrojů španělských skladatelů klasické hudby 19. a 20. století. Není to však jen hudba. Takže se během mikulovského koncertu spojí zvuk kytary a zpěvu s virtuózním tanečním projevem,“ soudí Aleš Březina. Začátek koncertu je v 19.30 hodin.

Festivalový maratón třiatřiceti koncertů plných snění začíná 3. června ve Žďáře nad Sázavou a potrvá až do 28. června. Na koncertních pódiích zámků, kostelů či kulturních domů jižní Moravy a Vysočiny se představí elita domácí scény, pozvání přijali také špičkoví muzikanti z Norska a Španělska.

K nejočekávanějším programům domácích umělců se řadí Requiem Aleše Březiny v podání souboru Musica Florea a chlapeckého sboru Boni pueri se sólisty Ivou Bittovou a Vojtěchem Dykem, skvělý Český filharmonický sbor Brno, Šporclův populární projekt Gipsy Way, koncerty rezidenčního umělce, houslisty Josefa Špačka s Janáčkovým komorním orchestrem či se Zemlinského kvartetem, melodramatická fraška Čtyřnohá vrána Kryštofa Mařatky v podání Orchestru Berg, oblíbení Havelkovi Melody Makers se speciálním Španělskem inspirovaným programem či závěrečný koncert, který patří baroknímu orchestru Collegium 1704.

Posluchače čeká obdivuhodná přehlídka českých komorních ansámblů od Českého noneta přes Kalabisovo a Dvořákovo trio, Bohemia Saxophone Quartet až po Duo Ardašev či sestry Claru a Doru Novakovy. Sólově se kromě Josefa Špačka předvede také cellista Petr Nouzovský, klavíristé Ivo Kahánek a Karel Košárek, hornistka Kateřina Javůrková či kytarista Pavel Steidl. Na programu nechybí ani worldmusic v podání obdivované Marty Töpferové a její skupiny Trova. Cimbálový Hradišťan nabídne autorské písně Jiřího Pavlici.

Hosté ze Španělska přivezou flamenco a z Norska na festival dorazí mladičká Tine Thing Helseth, která patří mezi absolutní trumpetovou světovou špičku a která se představí jako sólistka i jako frontmanka svého jazzového seskupení Tine Thing Helseth Quintet. Její krajané z kultovní folklorní skupiny Majorstuen roztančí exteriéry zámku v Moravském Krumlově novým programem nazvaným „Cvrlikání“.

Na závěrečném koncertě bude město Břeclav předávat pomyslnou štafetu Českých snů svému slovenskému partnerskému městu Trnava, kde 3. července odstartuje zahraniční část projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám