Hlavní obsah

Mezinárodní festival cimbálu s Ondrášem i němým filmem

Novinky, Barbora Janečková

Již 12. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí přinese tradiční mezinárodní soutěž mladých cimbalistů, zajímavé kulturní pořady pro veřejnost i novou spolupráci s neziskovými organizacemi. Uskuteční se od 24. do 28. května.

Foto: Barbora Janečková

Plakát Cimbálfestu

Článek

„Součástí programu budou hned dvě premiéry: tou první bude představení spojující němý film Dobrodružství prince Achmeda, vytvořený v roce 1926 speciální metodou stínohry z pohádek Tisíce a jedné noc, s multiinstrumentálním vystoupením britského performera Smithe. Dalším festivalovým tahákem bude druhá premiéra nového pořadu Náš svět v podání Vojenského uměleckého souboru Ondráš v prostorách amfiteátru,“ vyjmenoval dvě divácky nejvděčnější akce festivalu jeho ředitel Jaroslav Kneisl.

Jedinečné zážitky slibuje i úvodní koncert s názvem Cimbálové hrátky pro malé i velké svátky, který slibuje díla nejlepších skladatelů v interpretaci nejlepších cimbalistů, a to na speciálně nasvícené scéně.

„Pro naše město je festival prestižní záležitostí, proto jsme letos zvýšili finanční podporu na 300 tisíc korun,“ připomněl starosta města Valašské Meziříčí Robert Stržínek. „I když jsem duší rocker, festival mi změnil pohled na cimbál a jeho možnosti,“ přiznal starosta.  

Základem festivalu je mezinárodně ceněná soutěž ve hře na cimbál, letos rozšířená o čtvrtou kategorii nejmladších žáků. I proto budou výkony cimbalistů i cimbálových duet hodnotit dvě odborné poroty. „Vítězové interpretační soutěže zahrají na závěrečném galakoncertě v sobotu 27. května,“ potvrdil Jaroslav Kneisl.

Vyzkoušet si hru na cimbál ale bude moci letos úplně každý, kdo přijde ve čtvrtek 25. května odpoledne na meziříčské náměstí. „Chceme cimbál dostat mezi lidi obrazně i doslovně, proto bude znít hudba mimo jiné i na vlakovém nádraží. Ve středu 24. května mezi 14. a 16. hodinou se tu představí dětská cimbálová muzika ZUŠ Zlín Morava.“ dodal ředitel Kneisl.

Letos festival navázal spolupráci také s místní Charitou a Diakonií ČCE a zapojil je do programu. V pátek 26. května se bude konat Odpoledne s Charitou zakončené koncertem komorní hudby v Kostele Nanebevzetí P. Marie. V neděli 28. května od 11 hodin Dopolední matiné s Diakonií a kapelou Ruky na dudy v evangelickém kostele v parku Botanika. Výtěžek koncertu bude sloužit dalšímu rozvoji chráněného bydlení pro mentálně postižené občany.

Mezinárodní festival cimbálu vznikl v roce 1995, jeho pořadatelem je Cimbálová asociace České se sídlem ve Valašském Meziříčí. Za dobu dvacetileté historie se stal festival prestižní a výjimečnou možností multižánrové prezentace tohoto nástroje pro profesionální umělce i amatéry a má velký vliv na výchovu mladé hudební generace cimbalistů. Je jedinou akcí s tak širokým zaměřením v České republice a také naprosto unikátní v celé Evropě. 

Mezinárodní festival cimbálu se koná každé dva roky v reprezentativních prostorách města Valašské Meziříčí. Tyto svátky cimbálové hudby jsou vždy dlouhodobě připravovány organizačním výborem složeným ze členů Cimbálové asociace ČR a příznivců cimbálu, spolu se ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí a dalšími institucemi Zlínského kraje. 

Reklama

Výběr článků

Načítám