Hlavní obsah

Mezinárodní den muzeí oslaví i v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Výstava, expozice, přednáška i vernisáž - poličské muzeum nezůstane pozadu a jako všechna muzea na celém světě oslaví 18. května Mezinárodní den muzeí (MDM). Jako již tradičně je pro návštěvníky připraveno zvýhodněné vstupné - do expozic a výstav.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Téma letošního roku je: Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století.

V poličském muzeu se rozhodli vyslovit nevyslovitelné přednáškou o Bohuslavu Martinů: Polní mše (1939), Památník Lidicím (1943), doplněnou o hudební ukázky a představení originálních partitur ze sbírek muzea. Přednášet bude docentka Monika Holá, muzikoložka muzea Polička.

„Život a dílo hudebního skladatele Bohuslava Martinů zachycují evropskou paměť 20. století. Československo bylo okupováno fašistickým Německem. Boj proti nesvobodě vystihl Martinů v Polní mši v roce 1939, kterou věnoval českým vojákům, kteří z vlasti uprchli bojovat do zahraničí proti fašismu. Byli to i piloti účastnící se letecké bitvy o Anglii. Když čeští výsadkáři z Anglie zabili v okupované Praze prominentního nacistu Reinharda Heydricha, bylo to považováno za nejvýznamnější odbojový čin v okupované Evropě. Kruté řádění nacistů, které mělo být odvetou za Heydrichovu smrt, vedlo také k vyvraždění obce Lidice (1942). Martinů v americkém exilu složil skladbu Památník Lidicím (1943),“ uvedla Monika Holá.

Přednáška se koná 18. května od 18.00 hodin.

Na výstavě Koloniál Karla Baizy aneb Z historie obchodu a obchodování můžete zavzpomínat na dětská léta, kdy si každý z nás jako dítě hrál někdy na obchod. V „trafice“ a „hokynářství“ budete mít možnost navázat vztah prodávajícího a kupujícího, vyzkoušet smlouvání o ceně, vyzdvihnout novinky a senzace v tisku atd.

Seznámíte se s významem neznámých pojmů (např. hokyně, sáh). Seznámíte se s dobovými mírami a váhami, s cenovými poměry a platy, ale mohou získat zručnost také v motání kornoutu, vážení na vahách, měření textilu aj. Zároveň si uvědomíte podobnosti a odlišnosti v obchodování dříve a nyní: jaké to bylo před „digitální dobou“, jak se šířilo zboží a informace. Inspirací ke vzniku výstavy byla knížka Karla Poláčka Bylo nás pět.

Pro milovníky ilustrací je to pravé výstava Pohádkový svět Zdeňka Smetany. Výstava představí známého výtvarníka, režiséra, scénáristu a animátora autora podoby Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka i Malé čarodějnice. Ale ukáže také jeho tvorbu, kterou ocení dospělí diváci - soubory suchých jehel, kreseb přísloví a pořekadel.

Výstava bude zahájena v sobotu 20. května ve 14.00 hodin v barokní radnici na Palackého náměstí v Poličce. Vernisáž nebude tentokrát určena pouze dospělému návštěvníkovi, ale především dětem. Čekat proto můžete nejen známé pohádkové melodie v podání žáků hudebního oboru ZUŠ Bystré, ale také tvořivou dílnu, kterou připraví animátorky z brněnského Studia Scala.

Dveře poličského muzea jsou otevřeny od úterý do neděle, každý den od 9.00 do 17.00 hodin. Do expozic a na výstavy centra můžete očekávat slevu 50 procent a na Rodnou světničku Bohuslava Martinů a Gotické opevnění města 10 procent z ceny vstupného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám