Hlavní obsah

Mezinárodní den muzeí a galerií oslavil 14|15 BAŤŮV INSTITUT bohatým programem

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrůznější tvořivé dílny, komentované prohlídky i hledání muzejní šifry si v neděli 18. května užilo ve Zlíně více než pět stovek návštěvníků 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. Muzeum i galerie připravili bohatý doprovodný program u příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií.

Foto: Michaela Mitáčková

Návštěvníci zavítali i do stálé expozice Princip Baťa, která je Muzejní výstavou roku 2013.

Článek

Návštěvníky navíc potěšilo i symbolické vstupné – 20 korun. Mezinárodní den muzeí a galerií si připomněli také na hradě v Malenovicích a v Muzeu luhačovického Zálesí.  

Motto letošního mezinárodního dne znělo: „Muzea jsou sbírky a lidé“ (v původním anglickém textu - Museum collections make connections). 

„Dlouho jsme v předsednictvu Českého výboru ICOM diskutovali, jak toto heslo převést do češtiny. Nabízelo se samozřejmě ,Muzejní sbírky spojují´. Poněkud suché, v angličtině se to alespoň rýmovalo... Ale hlavně: koho s kým sbírky spojují či propojují? Nějak se nám z toho vytrácelo to nejdůležitější: ČLOVĚK. A proto jsme přistoupili na velmi volnou interpretaci hesla ve znění Muzea tvoří sbírky a lidé. Lidé sbírky vytvářejí, starají se o ně, vědecky je zpracovávají, interpretují a představují je různými způsoby ostatním lidem. V muzeích se setkávají lidé s předměty zastupujícími minulost a současně mezi sebou navzájem. Právě v tom cítíme hlavní poslání letošního tématu Mezinárodního dne muzeí, ať už jeho heslo zní jakkoliv,” řekl předseda Českého výboru ICOM Milan Hlaveš.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně nabídlo lidem tři krátkodobé výstavy: Máme povinnost dívat se dopředu aneb Firma Baťa v Brazílii, Okouzlen brouky a jinou havětí a Zlín v proměnách času. Ve stálé expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, která se v minulých dnech stala nejlepší Muzejní výstavou roku 2013 v rámci ocenění Gloria musaealis, lidé viděli v provozu bývalou tovární linku na výrobu obuvi nebo nahlédli do ševcovské dílny s ševcem.

Návštěvníci mohli odhalit také tajemství muzejní šifry. Zábava i poučení je čekalo mimo jiné i v ateliéru filmu nebo ve stálé expozici přibližující osobnost a historii Františka Bartoše: jazykovědce, etnografa a pedagoga.

Přízemí budovy 14 továrního areálu navíc provoněla i horká čokoláda, kterou milovníci sladkého pití mohli ochutnat s nejrůznějšími ingrediencemi. Čokoládu si šlo přichutit například chilli, skořicí, arašídy nebo ořechy.

Muzeum program připravilo i na hradu Malenovice. Tam mohli lidé absolvovat komentované prohlídky expozic. Stejně tak tomu bylo po celý den také v Muzeu luhačovického Zálesí.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila pro rodiny s dětmi výtvarné dílny. Děti i rodiče si mohli vytvořit Megaobjekt z polystyrenových kostech nebo mohli tvořit Barevný Zlín. Malé i velké zaujala také stavebnice modelu továrny, díky níž se děti i rodiče stali na chvíli architekty.

Během dne mohli návštěvníci zhlédnout stálou expozici Prostor Zlín|Řády vidění a také VII. Nový zlínský salon, který je k vidění nejen v budově 14 továrního areálu, ale i v 9. podlaží budovy 32. V přízemí 14. budovy se pak konají doprovodné výstavy k VII. Nového zlínského salonu - Jana Želibská, Miloš Šejn. Dalším obohacením salonu je výstava světoznámé polské umělkyně Natalie LL, která představuje její zásadní práce ze 70. let 20. století s tématem tělesnosti a erotiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám