Hlavní obsah

Mezi obcemi oceněnými v soutěži Vesnice roku v Královéhradeckém kraji nechybí Přepychy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním předáním cen ve vítězné obci Rudník vyvrcholilo v sobotu 20. srpna krajské kolo soutěže Vesnice roku 2016 v Královéhradeckém kraji. V konkurenci třiceti dvou přihlášených si velice úspěšně počínali reprezentanti Rychnovska - ze sedmi soutěžících obcí získalo ocenění pět.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Starostka Přepych Zdeňka Seidelová (druhá zprava) převzala v Rudníku Cenu hejtmana za koncepční rozvoj obce v rámci soutěže Vesnice roku.

Článek

Jak si tedy vedli zástupci okresu Rychnov nad Kněžnou? Bílá stuha patří obci Podbřezí za zapojení dětí do života v obci, které je na velmi vysoké úrovni. Děti se zde učí udržovat týmového ducha, ochranu přírody, sport a kreativitu, na čemž se velkou měrou podílí obec ve spolupráci se Základní školou a Montessori mateřskou školou.

Cenu hejtmana obdržela obec Bačetín za obnovu lidových tradic, dále Dobřany za spolupráci obce se Základní školou, obec Pohoří za péči o občanskou vybavenost a Přepychy za koncepční rozvoj obce.

Přitom právě Přepychy podaly přihlášku do soutěže úplně poprvé s cílem především sbírat zkušenosti do příštích ročníků. Už první účast však byla po zásluze odměněna. Obec krásní doslova každým dnem, a tak se starostce Zdeňce Seidelové dostalo cti převzít z rukou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France cenu za koncepční rozvoj spojenou s finančním darem ve výši 25 tisíc korun.

„Je to jistě pocta a povzbuzení pro všechny naše občany, spolky a kroužky i vedení obce. Vždyť v Královéhradeckém kraji se do soutěže tradičně hlásí nejvíce obcí v porovnání s kraji ostatními. Takže vnímáme jako velký úspěch, že jsme obstáli v takové konkurenci,” konstatovala starostka Zdeňka Seidelová.

Na otázku „Co v Přepychách hodnotící komisi zaujalo především?" odpověděla: „Před komisí jsme se prezentovali skvělou činností všech spolků, přestavbou mateřské školy, nově vysázenou alejí,  úpravami v Dříženském údolí i ve skalách, opravou sakrálních památek. Komisi zajímaly i naše plány do budoucna.”

O tom, že tato obec bude o titul Vesnice roku soutěžit i v roce 2017, není prý pochyb.

Slavnosti v Rudníku se zúčastnili zástupci vyhlašovatelů a spoluvyhlašovatelů soutěže v čele s hejtmanem kraje Lubomírem Francem. Pozvánku obdrželi všichni starostové obcí, z Rychnovska se slavnosti v Rudníku zúčastnili starostové Pohoří, Českého Meziříčí, Podbřezí, Bačetína, Dobřan i Deštného v Orlických horách. 

Reklama

Výběr článků

Načítám