Hlavní obsah

Městské muzeum v Hořicích představí tvorbu Zdeňka Buriana

Novinky, Ivana Kvasnicová

Výstava Zdeněk Burian - Dobrodružství pravěku nabídne veřejnosti neobyčejné setkání s hrdiny pravěkého světa prostřednictvím strhujících příběhů na obrazech fenomenálního umělce. Od 26. června mohou návštěvníci Městského muzea v Hořicích obdivovat soubor originálních ilustrací Zdeňka Buriana ke knihám Eduarda Štorcha.

Foto: Městské muzeum v Hořicích
Článek

„Výtvarným zpracováním Štorchových příběhů se Burian zabýval již jako vyzrálý umělec. Ve své době se mu podařilo umocnit popularitu románů z pravěku, jakož i prehistorie samotné. Štorch a Burian tvořili výjimečný tým. Vyznávali precizní přístup k práci, dokázali jedinečně skloubit fantazii s realitou, nepostrádali smysl pro děj a jeho dynamičnost, vzácně se shodli v realistickém způsobu zobrazování,“ uvedla Jana Cermanová, kurátorka výstavy.

„Přestože Štorch vystupoval ve vzájemném pracovním vztahu jako dominantnější partner, dala spolupráce obou vynikajících osobností vzniknout sérii znamenitých knih, které již více než osm desetiletí nastavují vysoký umělecký standard české dobrodružné literatury pro děti a mládež. Eduard Štorch (1878–1956), známý spisovatel románů z pravěku a rodák z nedaleké Ostroměře, odkázal svá díla hořickému muzeu, které výstavou jeho tvorbu připomíná,“ dodala Jana Cermanová.

Burianovo výtvarné ztvárnění prehistorické epochy se v instalaci objeví v kontextu pravěkých nálezů ze vzácných archeologických sbírek muzea. Mezi vystavenými exponáty z různých období pravěku nebudou chybět ani kosterní pozůstatky mamuta či nosorožce srstnatého.

„Na výstavě budou k vidění nejen rozmanité ilustrace Zdeňka Buriana k literárnímu dílu Eduarda Štorcha ze sbírky muzea, ale také zápůjčky autorových olejomaleb z Moravského zemského muzea v Brně, na které se už velmi těšíme. Veřejnost také uvidí nově zrestaurovaný mamutí kel v originální výstavní vitrínce spolu s jinými kosterními pozůstatky. Výstava bude k vidění až do konce roku a návštěvníci si mohou cestu do Hořic s předstihem dobře naplánovat,“ informovala Petra Zachovalová, ředitelka Městského muzea a galerie Hořice.

Výstava Burianových ilustrací ke knížkám Eduarda Štorcha a dalších obrazů s tematikou pravěku, doplněna o vzácné archeologické nálezy, byla připravena ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží 25. června a potrvá do 20. prosince tohoto roku. V průběhu jejího konání je připravena řada doprovodných akcí, například workshopy v podobě výtvarných dílen pro děti a mládež s pravěkou tematikou nebo komentované prohlídky a přednášky, které posluchačům přiblíží fascinující tvorbu Zdeňka Buriana i podivuhodný svět pravěku.

Reklama

Výběr článků

Načítám