Hlavní obsah

Městské divadlo Brno před premiérou. Big je rodinný muzikál i magická pohádka nejen pro malé

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velmi úspěšné Mary Poppins s téměř 300 reprízami, vstoupí na scénu Městského divadla Brno ve středoevropské premiéře (20. října) další muzikál pro celou rodinu.

Foto: logo MdB
Článek

Film Big (1988), v naší filmové distribuci uváděný pod názvem Velký, hodně diváků jistě pamatuje. Hlavním hrdinou je dospívající kluk, kterému se splní přání být dospělým. Vzhledem je náhle dospělý chlap, uvnitř stále ještě malý kluk.

Zjistí, že vše není, jak si představoval, uvědomuje si, co předtím nevěděl, nové vidění se nevyhne ani dospělým v jeho okolí. Děj příjemné a laskavé komedie přinášející i konfrontaci dospělého pohledu s dětským, se setkal s velkou diváckou odezvou. V hlavní roli si získal diváky Tom Hanks.

V roce 1996 se filmového námětu chopili renomovaní tvůrci David Shire (hudba) a Richard Maltby Jr. (texty písní) za spolupráce scenáristy Johna Weidmana. Vznikl úspěšný muzikálový titul, který byl po premiéře na Broadwayi nominován na několik prestižních Cen Tony a následně úspěšně uváděn po celé Americe a ve Velké Británii. Nyní se ve středoevropské premiéře dostává do České republiky na jeviště Hudební scény MdB.

Režisérem (také překladatelem textu) je Petr Gazdík, do osvědčeného tvůrčího týmu náleží Carli Rebecca Jefferson (choreografie), Dan Kalousek a Jakub Žídek (hudební nastudování), Emil Konečný (scéna), Eliška Ondráčková Lupačová (kostýmy). Ústřední roli sehrají Jan Brožek a Jonáš Florián, v dalších uvidíme a uslyšíme Viktórii Matušovovou nebo Terezu Martinkovou, Igora Ondříčka nebo Jana Mazáka. Chybět nemůže početná dětská company, v čele s oblíbenými, již hereckými mazáky Adamem a Josefem Gazdíkovými.

Režisér inscenace Petr Gazdík zve „na magickou pohádku pro malé i velké, která by mohla být krásnou zábavou pro celou rodinu průřezem všech generací. Věří, že titul úspěšný v Americe a ve Velké Británii „i nám do Brna přinese spoustu radosti…“

Možno říci, že volba Big – Velkého, jehož děj jistě strhne malé diváky a velké vrátí do času dětských snů a představ, je tou nejlepší volbou pro předvánoční čas, zdánlivě vzdálený, opět však již slyšitelně klepající na pootevírající se dveře. „Každý si jistě vzpomene na dobu, kdy jsme si jako děti přáli být už dospělí a bláhově jsme si mysleli, že to je to nejúžasnější období našich životů," řekl P. Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám