Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava spustila provoz odběrového místa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od pátečních 10 hodin je v Městské nemocnici Ostrava zprovozněno odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. Otevřené bude v sobotu a neděli od 8 do 16 hodin. V příštím týdnu bude doba provozu na základě vyhodnocení jeho fungování opět od 8 do 16 hodin.

Foto: Zdroj: Městská nemocnice Ostrava(MNO)

Odběrové místo v Městské nemocnici Ostrava,

Článek

Podle informací tiskové mluvčí ostravského magistrátu Andrey Vojkovské je odběrová ordinace vyhrazena jen pacientům, kterým odběr po telefonické konzultaci doporučili hygienici. Ostatní klienti nebudou přijímáni.

Stěry jsou odebírány jen pacientům v autech, kteří v nich vjedou do stanu. Tým, který odběr provádí, tvoří vždy dvě všeobecné zdravotní sestry a sanitář. Odebrané vzorky, kterých může být denně 40 až 60, jsou odesílány pracovníkům krajské hygienické stanice, kteří je zpracovávají.

„Na začátku týdne jsme měli k dispozici dva prázdné kontejnery a jeden obloukový stan. Ty jsme plně vybavili veškerým potřebným materiálem včetně osobních ochranných prostředků. Zároveň jsme vytvořili zázemí pro odběrové týmy. Nastavili jsme logistiku průjezdu vozidel odběrovým místem umístěným v areálu Městské nemocnice Ostrava, abychom neohrozili trasy záchranných složek a zásobování. Se zajištěním ochranných pomůcek nám pomohl zřizovatel, kterým je město Ostrava,” uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Mobilní stan s dvěma unimo buňkami je umístěn za správní budovou v areálu Městské nemocnice Ostrava. Vjezd do areálu je určen z ulice Várenské a výjezd ulicí Hornopolní. Správná cesta do areálu i ven je označena šipkami.

„Otevřením dalšího odběrového zařízení v Ostravě pomáháme řešit jedno z úzkých míst současného systému. Umožní zrychlit proces prověřování ohrožených osob na přítomnost COVID-19 a tím rychlejší aplikací odpovídajících opatření. Na jeho bezpečný chod dohlížejí strážníci Městské policie Ostrava,” řekl Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

„Jednotlivá nemocniční oddělení pracují v rovnocenných izolovaných týmech lékařů, sester, ošetřovatelů i dokumentačních pracovnic. K jejich střídání dochází podle možností jednotlivých primariátů, a to tzv. bariérovým způsobem, pokud je to možné. Znamená to bezkontaktní výměnu celého týmu, lékařského, sesterského i ošetřovatelského včetně předání informací. Tím opatřením dochází ke zvýšení životnosti celého oddělení v případě karantény. Zdravotnický tým nemocnice posílili první dobrovolníci a studenti,” uvedla Andrea Vojkovská.

V Městské nemocnici Ostrava nebyl k 20. březnu žádný nakažený pacient ani zdravotník. V karanténě je 17 zaměstnanců nemocnice. Další 30 ošetřuje člena rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám