Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava má v provozu babybox 2. generace

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 1. června byl v Městské nemocnici Ostrava v oddělení dětského lékařství spuštěn do ostrého provozu nový babybox 2. generace. Slavnostní chvíle se ve 12 hodin zúčastnil Ludvík Hess, otec myšlenky, a Zdeněk Juřica, zhotovitel babyboxu 2. generace, a další hosté.

Foto: Josef Zajíc

BabyBox 2. generace v Městské nemocnici Ostrava.1.6.2016 Ludvík Hess

Článek

Tiskový mluvčí Městské nemocnice Ostrava Ing. David Račák představil přítomným také zástupce sponzorských společností, kteří poskytli na výrobu babyboxu finanční dary.

Za Nadaci Komerční banky Jistota Tomáše Doležala a za tiskárnu Printo jednatele společnosti Tomáše Čichoně a výkonného ředitele Daniela Zabka. Slavnostního zprovoznění bylo přítomno i vedení Městské nemocnice Ostrava a vrchní sestra oddělení Dětského lékařství Jana Šadibolová.

Ludvík Hess shrnul jedenáctiletou historii a těžkosti při prosazování babyboxu. První babybox v České republice  byl zprovozněn přesně před 11 lety a to 1. června 2005 v GYN Centru v Praze. V Městské nemocnici Ostrava je babybox provozován od  7. listopadu 2008. Za tu dobu zachránil život sedmi novorozenců. Na středeční setkání 1. června 2016 přivedl tatínek svoji adoptovanou holčičku, která byla prvním dítětem uloženým v babybox v Ostravě .

Ve středu 18. května byla nainstalována nová skříň. Babybox 2. generace přináší spoustu inovativních funkcí. Má inteligentnější vytápění a celková komunikace se zdravotním personálem je daleko pružnější.

Jak sdělil zhotovitel Zdeněk Juřica, pokud některá matka chce dítě do babyboxu uložit, zmáčkne zelené tlačítko - poté se automaticky otevřou dvířka a dítě může být uloženo. Po uzavření dveří informační systém hlásí uzavření dveří a zdravotnický personál je informován o vložení dítěte. O tom, co se uvnitř děje, informuje monitor i hlasem. 

„Vložené investice, asi 300 tisíc korun, nebyly zmařeny. Do naší schránky bylo vloženo 7 dětí, jejichž život by byl za jiných okolností ohrožen,” řekl František Jurek, náměstek ředitele pro léčebnou péči Městské nemocnice Ostrava.

„Jedním z nejvyšších lidských práv je právo na život, které je podporováno i babyboxem. V České republice je 77 babyboxů, v nichž bylo zachráněno 137 dětí,” dodal František Jurek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám