Hlavní obsah

Měšťanská beseda v Plzni vezme návštěvníky o víkendu Kolem Světa

Novinky, Hana Kulawiaková

Největší český cestovatelský festival Kolem Světa procestuje pozoruhodná místa naší planety. Začne v západní Kanadě a přes Saúdskou Arábii, Nepál, Uzbekistán nebo Omán se dostane až do KLDR. Bonusem bude vyprávění Vandráků Pavla Lišky a Jana Révaie o putování Střední Amerikou.

Foto: Měšťanská beseda Plzeň s.r.o.

Tři roky v Saúdské Arábii (Lukáš Synek)

Článek

Festival Kolem Světa začne v sobotu 2. února v západní Kanadě, která je jednou z nejpestřejších přírodních oblastí světa s ledovci, jezery, vodopády a úchvatnými výhledy.

Následovat budou zajímavosti z kontroverzního království Saúdské Arábie, kam se málokdo dostane. Jaké to je žít a pracovat v zemi zelených pohoří i obřích dun, fantastických skalních formací a k tomu striktního státního režimu?

Příběh české holky, která založila dětský domov v Káthmándú, bude vyprávět přednáška Mé nepálské lásky. Spolu s nepálským manželem se starají o desítky opuštěných dětí a také o tři vlastní. 

I v USA jsou stále místa, kde nepotkáte ani živáčka, celé dny trávíte v divoké přírodě, obklopeni skalisky, vodopády a dechberoucími panoramaty. Právě o nich bude přednáška Nejkrásnější národní parky a treky jihozápadu USA.

Poslední sobotní přednáška Nejkrásnější treky Bolívie představí turisty zatím málo objevený ráj s největší solnou pouští, největším vysokohorským jezerem a treky vinoucími se mezi šestitisícovkami.

První nedělní návštěva povede do Uzbekistánu a ukáže místa, která si dodnes zachovala kouzlo středověkého Orientu.

Skotskou krajinou festivalové diváky provedou profesionální fotografie z cesty v dodávce.

Indonésie je zemí ostrovů, z nichž každý je světem sám pro sebe. Festival ukáže, jak vypadá Indonésie dnešních dnů, kdy se život obyvatel mění nejen vlivem turismu, ale i přírodních živlů.

Sultanát Omán je zemí, kterou moudře vede sultán Kábús bin Saíd a nabízí spatřit nejen největší souvislou písečnou poušť, kaňony, ale také líhnutí želviček a jejich boj o přežití či zajímavá setkání s místními.

Jaké to je tři měsíce cestovat v dodávce a najet tisíce kilometrů v úchvatné přírodě plné mohutných hor, pralesů, pláží i pouští, to ukáže přednáška Nový Zéland – křížem krážem campervanem.

Do země, kde se zastavil čas a vše je podřízeno přísnému režimu, země, do které se může vydat jen minimum návštěvníků, vezme festivalové hosty přednáška s názvem KLDR – totalitní neznámo.

„Tečku za letošním festivalem Kolem Světa udělají v současnosti nejznámější čeští Vandráci, neboli Vagamundos. Jsou to herci Pavel Liška a Jan Révai, kteří budou vyprávět o tom, jak tři měsíce vandrovali na svých motorkách po středoamerických cestách,“ řekla Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí v Měšťanské besedě.

Přednáškám dodají chuť a vůni ochutnávky pokrmů z Indonésie, Afriky nebo Mexika a také lahodná vietnamská káva, která se praží na másle, čímž dostává svou nezaměnitelnou smetanovou příchuť. Výstavní a prodejní stánky návštěvníkům představí indonéské a nepálské tradiční výrobky.

Festival se koná v prostorách Kina Beseda. Vstupenky jsou v prodeji buď zvýhodněné celodenní na sobotu či neděli, nebo na jednotlivé přednášky. Kompletní program najdete na www.mestanska-beseda.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám