Hlavní obsah

Mělický písník je zasažen sinicemi, koupání tu není vhodné

Novinky, Jiří Klicpera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední výsledky monitorování nedoporučují koupání na jedné z nejnavštěvovanějších lokalit Pardubicka - v Mělicích. Jaká je situace i na jiných místech?

Foto: Jiří Klicpera

Provedení orientačního rychlotestu na přítomnost sinic. Stačí i hodina na sluníčku, ale zeleně nemusí být tolik jako zde...

Článek

Písník v Mělicích u Přelouče je zasažen sinicemi. Voda má teplotu 25°C, průhlednost poklesla na 2,6 m a ve vodě převažují sinice, v oživení je jich 84 procent.

Počet organismů je poměrně nízký, kolem 400/ml. Z několika druhů sinic převažuje rybniční druh Aphanisomenon, který ve vodě tvoří i okem viditelné snopečky počítané každý za kus. Ty obsahují aktivní toxin. Index čistoty vody se trochu zhoršil, nyní má hodnotu 1,99. Koupání zde nelze nyní spolehlivě doporučit, zejména ne malým dětem. Prognóza: sinic bude přibývat.

Naproti tomu nedaleký písník Hrádek je v dobré kvalitě, voda má 24,5°C a průhlednost je 3,8 m. Oživení je co do množství organismů kolem 400/ml jako v Mělicích, ale kvalita je výrazně lepší, index čistoty je 1,78 a sinic je zde málo, jen kolem 11 procent z populace. Jejich vliv je zanedbatelný, nejedná se o druhy s větší nebezpečností. Kvalita je zhruba stejná jako v loňském roce touto dobou. Prognóza: kvalita vody vydrží.

Třetí písník je v Moravanech. Voda zde velmi silně oživená, teplota byla 26°C, ale rychle klesá. Oživení je velmi vysoké, přes 3500 org/ml. Průhlednost vody je velmi nízká, 0,6 m. Index čistoty dosahuje 1,82 - velmi přijatelná hodnota, a u nádrže bychom mohli uspořádat školení mladých přírodovědců o oživení vod. Je zde k vidění skoro všechno, sinic je jen asi 6 procent a to ještě těch méně nebezpečných. Prognóza: velké množství zeleně ve vodě se udrží, systém je poměrně stabilní. Koupání je nadále možné.

Na závěr ještě koupaliště ve Slepoticích. Víceúčelová nádrž užívaná i jako požární zásoba je v areálu pěkně upraveném a čistém, nicméně její kvalita je bohužel velmi podezřelá. Ve vodě jsou obsaženi jen nálevníci, organismy běžně přítomné v čistírnách odpadních vod, ve vzorku nebyly žádné zelené řasy a dokonce ani sinice. Voda je pro koupání lidstva nevhodná, jen pro odolnější jedince. Index čistoty dosahuje 2,95 a průhlednost je sotva 1 m.

Na závěr ještě stručně platné hodnoty pro hodnocení kvality vody ke koupání v otevřené přírodě podle uváděných parametrů makro- a mikroskopického obrazu: průhlednost vody alespoň 2 m, výjimečně i 1 m. Index čistoty by neměl přesáhnout 2,2, výjimečně až 2,5. Počet organismů v 1 ml by neměl být vyšší, než 2000 s výjimkou do 10 tis./ml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám