Hlavní obsah

Meda Mládková, sběratelka a mecenáška moderního umění, navštívila Mikulov

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozvání majitelů Galerie Závodný poctila Mikulov svou návštěvou Meda Mládková.

Foto: Jitka Chromá

Meda Mládková

Článek

„Jsem v Mikulově poprvé a jsem nadšená. Je to tady jako píseň, tak krásné a úžasné,“ vyjádřila při prohlídce galerie své bezprostřední pocity nejznámější sběratelka a mecenáška moderního umění u nás. Komorního přátelského setkání se účastnil také starosta města Rostislav Koštial. „Bylo mi velkou ctí se s touto dámou setkat,“ řekl první muž Mikulova.

Galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná, která Medu Mládkovou Galerií Závodný provázela a živě s ní diskutovala mj. o tom, jak připravuje výstavní plán, řekla: „Toho, že paní Meda přijala naše pozvání a přes svůj vytížený program přijela k nám do Mikulova, si moc vážíme. Všechno, co jsme si řekly, mne nesmírně obohatilo.“

V době návštěvy probíhala v galerii výstava Františka Kyncla. Jeho výtvarné artefakty se Medě Mládkové velmi líbily a ocenila jejich výtvarné kvality.

Svou mnohamilionovou sbírku moderního středoevropského umění, která sídlí v pražském Muzeu Kampa ve zrekonstruovaných Sovových mlýnech, věnovala Meda Mládková již před časem Praze a stále ji rozšiřuje.

Soukromá galerie výtvarného umění Galerie Závodný byla otevřena na sklonku loňského roku. Letos v květnu získala v prestižní soutěžní přehlídce soudobé české architektury Grand Prix architektů prvenství v kategorii novostaveb.

Reklama

Výběr článků

Načítám