Hlavní obsah

Mattoniho rozhledna Bučina nad Kyselkou je po letech chátrání přístupná

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejstarších rozhleden u nás, kamenná věž Bučina nad Lázněmi Kyselka, kterou nechal postavit v roce 1880 podnikatel Mattoni, bude od 28. září otevřena. Rozhlednu zrekonstruovali do dřívější podoby pracovníci Vojenských statků a lesů. V Mattoniho době byla vyhledávaným výletním místem.

Foto: archiv VLS
Článek

Lázeňští hosté po příjemné procházce lesem mohli z ochozu věže Bučiny pozorovat střední část Krušných hor a část Doupova, kyselské údolí s Radošovem, dohlédli až ke Karlovým Varům. Rozhledna měla namále, nikdo se oni nestaral, takže chátrala.

Díky karlovarským lesákům

Na její obnově se podíleli pracovníci karlovarské divize Vojenských lesů a statků, částečná  revitalizace začala již v letech 2002 a 2003. Opravili zdivo a nad ochozen zbudovali nový dřevěný přístřešek.

Nyní dostala věž i novou střechu, zdivo se sanovalo ve velkém rozsahu. Nutno bylo upravit i zarostlé okolí.

S lesními rohy v úvodu

Předání obnovené vyhlídkové věže bude spojeno s tradiční mysliveckou akcí karlovarské divize Vojenských lesů a statků – Svatováclavským vytrubováním. Akce začíná ve středu 28. září v 11 hodin u Lesní kaple mezi obcemi Kyselka a Dubina.

Reklama

Výběr článků

Načítám