Hlavní obsah

Masopustní veselí i rej masek v Bílovci

Novinky, Lenka Hatlapatková

Už zítra, v úterý 5. března, se občané Bílovce i okolních obcí mohou těšit na masopustní veselí s jarmarkem a nepostradatelným průvodem účastníků v tradičních maskách v doprovodu dechového souboru Rozmarýnka a harmonikáře.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

Za podpory města Bílovce akci letos pořádají DDM Bílovec, ochotníci divadelního sdružení Odřivous a ZUŠ Bílovec. Připojí se i děti z bíloveckých škol a všichni lidé, kteří jsou ochotni jít tak trochu s kůži na trh a dělat si sami ze sebe legraci.

Na jarmarku s nejrůznějšími taškařicemi, vystoupeními, soutěžemi, který se uskuteční od 15 hodin na zámeckém nádvoří, nebudou chybět stánky se zabijačkovými pochutinami a krajovými specialitami, koláči, horkým punčem, čajem a dalšími dobrotami. Bohatý program zde čeká také na děti. Pro ty jsou připraveny soutěže, kreativní dílničky i oblíbené malování na obličej.

V 16 hodin pak rej masek za hudebního doprovodu dechového souboru Rozmarýnka a harmonikáře vyjde z nádvoří zámku a půjde postranní ulicí směrem k bíloveckému náměstí, které celé obejde.

Mezi maskami se objeví i opravdu originální kousky vytvořené dětmi z výtvarného oboru ZUŠ Bílovce, jako například pan Kreveta, šílený kloboučník, masopustní labuť a další. Před městskou knihovnou pak celá akce vyvrcholí vystoupením ochotníků z divadelního sdružení Odřivous, kteří zde pochovají basu.

„Připomínka masopustního průvodu se u nás ve městě obnovila před několika lety, kdy nadšení, aktivita a spolupráce laskavých lidí byly hlavními aktéry. Smyslem bylo si připomenout, že lidský život v sobě střídá dny ticha, dny veselí a dny rozjímání. Dnes se pomalu zapomíná, že celý rok má svou dynamiku a v duchu moderní doby se nám mnohdy týdny a měsíce slévají,“ uvedla Renata Mikolašová, starostka města Bílovec, která se masopustního veselí i průvodu osobně zúčastní.

„Masopust v Bílovci nemá historickou tradici, i když na tradici jako takové je postaven. Sama jsem aktivním účastníkem, vystupuji v masce. Snažíme se pobavit, zaujmout, vtáhnout lidi, kteří se nás přišli třeba jen podívat. Osobně tuto veselici považuji za konec radovánek a plesů, po kterých vstupujeme do doby postní, do doby ticha,” podotkla Martina Krejčí, jedna z iniciátorek jmenovaného veselí a dodala, že často i lidé, kteří sem přijdou jen jako diváci, se během taškařic a samotného veselí přidají k davu. 

Podle tradic masopustním veselím vstupujeme do čtyřicetidenní doby postní, kdy bychom měli být střídmí nejen v jídle, ale také ve všem, co je v našem životě postradatelné, zbytečné a překážející. Je to doba, kdy bychom se měli zastavit, zaposlouchat, zklidnit se a nalézt nejen sami sebe, ale i být zároveň v kontaktu s těmi, kdo to potřebují. Je to čas kdy se připravujeme na největší křesťanské svátky – Velikonoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám