Hlavní obsah

Masopustní průvod v Josefově čekala více než sedmikilometrová trasa

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 11. února odpoledne vyšel z Josefova na Sokolovsku od místní zvonice masopustní průvod. Účastníky průvodu čekalo přes sedm kilometrů pěší trasy a přejezd vlakem z Luhu nad Svatavou do Hřebenů. Cestou rozdávali domácí koblížky, domácí prejt, nabízeli svařák, teplý čaj a cukrovinky pro děti.

Foto: Václav Mikeš

U zvonice v Josefově se schází průvod

Článek

Již před jednou hodinou se schází první účastníci. Na návsi u zvonice se formuje průvod masek, který by měl být pokusem o obnovení tradičních josefovských masopustních průvodů. V jednu hodinu se ozve zvuk foukačky, zvonku a klapot pokličky, to všichni účastníci vyráží po hlavní silnici směrem k Radvanovu, cestou kolem kapličky sv. Josefa.

Po polní cestě tak průvod dochází do Radvanova, kde se na místní návsi u rybníčku setkávají tři vodníci. Dveře se otevírají jen sporadicky. První úsměvy, koblížky a svařák. Objevují se první dárky, krátké popovídání a opět na silnici a zpět do Josefova. Cestou se průvod rozrůstá, připojují se další účastnice.

Dveře se otevírají i v Josefově. Někdy rozpačitě, jindy přátelsky, místy i s pohoštěním. Každý kontakt je vítán. Kolem místní požární nádrže pak míří průvod průchodem pro pěší směrem do Luhu.

Cesta dolů do údolí řeky Svatavy se klikatí lesem. Krátká zastávka u železničního přejezdu, popovídání s obyvateli, na náves už ale průvod nedorazí. Přijíždí vlak a všechny masky nastupují. Poloprázdné vagony alespoň na chvíli ožijí a průvodčí může ochutnat koblížky. Vlak zastavuje na hřebenském nádraží.

Účastníky čeká dlouhá cesta údolím Krajkovského potoka pod hradem Hartenberg do osady Hřebeny. Takže většina s povděkem využije služeb doprovodného vozidla. Nohy bolí, na umrzlém sněhu podkluzují, už ani ten svařák nehřeje. Vodníkovi kape pot i ze zrzavé paruky. Konečně Hřebeny. Zastávka u školy a cesta kolem domků nahoru. Obyvatelé vychází před domy, víno rychle mizí, dojídají se koblížky. Účastníci rádi využijí nabídky občerstvení. Domy končí a kolem hřebenské topolové aleje už zbývá poslední kilometr zpět k Josefovu.

Začátek Josefova a domy otevírají. Průvod teď již značně urousaných masek je posilňován slovy i pohárem něčeho silnějšího. Je krátce po páté hodině odpolední a všichni doráží zpět ke zvonici.

Úctyhodný výkon všech, kteří trasu absolvovali  i všech těch, kteří se alespoň na chvíli k průvodu připojili. V komunální politikou rozdělené vesnici je každá aktivita nesmírně cenná. Díky všem zúčastněným se akce nakonec vydařila a alespoň na chvíli snad dala zapomenout na malicherné spory. Vzpomínky na dřívější společně prožité chvíle působily před zavřenými dveřmi velmi smutně. Josefov byl pořádáním tradičních vesnických akcí proslulý. Snad tedy za rok se sejdou masky v hojnějším počtu a zapojí se více obyvatel. Snad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám