Hlavní obsah

Martinů napříč Poličkou s kresbami i soutěží

Novinky, Alena Zavoralová

Město Polička v posledních dnech zaplavily rozverné kresby od hudebního skladatele Bohuslava Martinů, místního asi nejslavnějšího rodáka. A kdo má chuť, může si i zasoutěžit.

Foto: Alena Zavoralová

Plavu na dně mořském, restaurace Přístav Polička 2

Článek

„Spolu s poličským muzeem jsme se rozhodli využít několika kresbiček Martinů, které jsou nejen humorné, ale přímo vyplývají ze životních situací a příhod nejen autora, ale mnohdy i nás. Vyrobili jsme pár velkoformátových bannerů, umístěných v centru města a také několik větších samolepek pro umístění na místa, která kresbičky ilustrují. Cílem bylo, aby lidé vnímali poličského rodáka nejen jako slavného hudebníka, ale také jako osobitého výtvarníka. V několika restauracích vás jistě pobaví kresbička Paříš, paříš, kresbu Plavu na dně mořském naleznete kde jinde, než na plaveckém bazéně nebo v restauraci Přístav a jak vypadá taková Psí studie se dozvíte, pokud navštívíte se svým čtyřnohým miláčkem veterinární ambulanci,“ informoval autor grafické podoby výstavy Jakub Klimeš, Dis. pracující v místní firmě REK s. r. o. Polička, která na výstavě s muzeem spolupracuje.

„Tímto výčtem ovšem nekončíme. Kresbičky můžete potkat na několika místech v centru města Poličky. Pokud jste majitelem chytrého telefonu, neváhejte a zkuste se zvěčnit pózující s fotografiemi všech vylepených kresbiček a výsledky svého tvoření zaslat na Facebook Muzea, kde budou zveřejněny,“ dodal.

Součástí výstavy je soutěž, trvající až do konce tohoto roku. V centru města Poličky se nachází 11 samolepek a každá z nich obsahuje 1 kód a to ve tvaru číslice + písmeno. Cílem je najít a spojit všechny dosažitelné kódy a získat tak tajenku.

Jak tedy postupovat a vyhrát? Stačí vyhledat samolepku a podle kódu (čísla a písmenka) zjistit, kolik jich ještě zbývá, aby se podařilo složit tajenku. Deset soutěžících, kteří odevzdají tajenku jako první, se může těšit na drobné ceny a volné vstupenky do muzea. Soutěž trvá do konce roku 2018 a vyhlášení proběhne 8. ledna 2019 na webových a facebookových stránkách muzea.

Všechny užité obrázky, které v Poličce můžete najít, se váží ke stávající výstavě Martinů obrázky kreslící. Ta byla zahájena 13. října ve výstavních sálech poličského muzea a koná se pod záštitou Ministerstva kultury ČR. Představuje skladatele jako autora vtipných kreseb, pomocí kterých zachycoval dění kolem sebe a přístupná bude do 31. prosince.

Můžete se zde těšit na originální rukopisné zdroje, v nichž se kresby nacházejí, kterými jsou deník B. Martinů, korespondence, skladby a lístky ze sešitu, Inspiromat, kde můžete vytvořit a vystavit vlastní kresbu. U makety naddimenzované kresby klavíru zase lze vyzkoušet, jak na svých kresbách skladatel s hudebním nástrojem „zápasil“ nebo si zhlédnout krátké video, vycházející z některých autokarikatur skladatele, které byly roz-animovány na pozadí reálných, ale upravených interiérů a exteriérů Poličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám