Hlavní obsah

Martin Zach, bývalý Muž roku, je úspěšný handicapovaným atletem

Novinky, Petr Mráček

Mnohým je jméno Martin Zach známé. Před několika lety se stal Mužem roku, ale druhý den po svém vítězství měl vážný úraz, který ho připoutal na invalidní vozík.

Foto: Petr Mráček

Martin Zach

Článek

Tím se mu změnil celý život. Z úspěšně nastartované kariéry v modelingu musel přemýšlet, co bude dál. Změnil žebříček hodnot a od prvních okamžiků na vozíku začal aktivně žít. Jak sám říká: „Sportuji a žiji aktivně asi víc než předtím.“

Spousta lidí v podobné situaci se uzavře před světem a propadá určitým druhům deprese. Martin ne. Když se s vámi setká, je plný pozitivní energie, úsměvů a vtipů. Je před vámi člověk, který má v sobě pokoru a rozhodně nečeká, až mu někdo něco dá.

Vrhl se na atletiku pro handicapované a závodí za Atletiku bez bariér Pardubice z. s. (od roku 2013). Začal pomáhat i ve spolku Caballinus, kde jezdí handicapované děti hipoterapii, pro které se snaží získávat finance, ale také třeba auto a další potřebné věci. Dále se snaží pomáhat skrz svůj spolek, kde se podporuje vozíčkáře a vyrábí speciální oblečení pro vozíčkáře.

Jako sportovec se prosadil v hodu kuželkou. Jedná se o podobný sport, jako je v atletice hod oštěpem. V této disciplíně je držitelem třetího nejdelšího hodu na světě, který má hodnotu 28,31 metrů.

„Tento výkon se mi povedl letos na mezinárodním mistrovství spojených emirátů v městě Sharjah. Byl to i vítězný hod. Světový rekord má hodnotu 29,96 metrů.“ Martin Zach bude chtít tento rekord pokořit, a to třeba na nadcházejícím mistrovství světa handicapovaných v atletice, které bude v červenci tohoto roku v Londýně.

První místo v Sarjahu nebyl jediný úspěch Martina v poslední době. Pár dní před tím se představil na Grand Prix v Dubaji. „V Dubaji šlo o nejvyšší soutěž handicapovaných v atletice, něco jako světový pohár. Šlo vůbec o první letošní závod a hodem 25,78 metrů jsem se umístil na třetím místě.“ V Dubaji byla početná česká výprava handicapovaných sportovců, která dovezla celkem 13 medailí.

V nejbližší době čeká Martina Zacha například 8. května Český pohár handicapovaných v atletice, či další Grand Prix v Berlíně, Paříži, Rieti a možná i ve Švýcarsku. K tomu přičteme i několik mezinárodních mítinků. Samozřejmě by rád co nejvíce úspěchů a dostal se i na paralympijské hry, které bude v roce 2020 hostit Tokio.

Martin Zach patří mezi sportovce a osobnosti, o kterých by se mělo vědět. Popřejme Martinovi mnoho sportovních úspěchů, aby se mu splnil sen, stát se olympijským vítězem v hodu kuželkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám