Hlavní obsah

Markéta Pokorná strávila rok v Antarktidě, o zážitky se podělila při besedě v Třemošnici

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 11. dubna v městské galerii v Třemošnici skončila čtrnáctidenní výstava fotografií z neprobádané Antarktidy, které vystavovala polární výzkumnice Markéta Pokorná ze Žďárce u Seče. Jmenovaná tam pracovala celý loňský rok.

Foto: Pavel Kalina

Tučňák císařský se svoji rodinkou..

Článek

Markéta Pokorná v Antarktidě strávila celý loňský rok jako výzkumnice z Výzkumného institutu Alfreda Wegenera v Bremerhavenu pro polární a mořský výzkum. Na závěr zajímavé výstavy uspořádala besedu o ročním výzkumném pobytu, o práci, o přírodě a zvířatech žijící na Antarktidě. Za pomocí projektového zařízení v zaplněné městské galerii poutavě vyprávěla o projektu.

Byla jedinou českou účastníci mezi devíti německými výzkumníky. Příprava pro pobyt na Antarktidě byla hodně náročná. Musela se naučit, jak asistovat lékaři při náročných operacích, vyzkoušela si vojenský výcvik pro přežití a musela podstoupit mnoho náročných příprav. Pro absolvování testů byla nakonec vybrána a moha si tak splnit svůj sen.

„Antarktida je rozlohou podobná Evropě, průměrná zimní teplota je tam kolem 30 stupňů pod nulou. Setkání se zvířaty jako jsou tučňáci císařští a tuleni Weddelovi bylo velkým zážitkem. Byla to také další životní zkušenost a pro mne i výzva," sdělila Markéta Pokorná při besedě.

Hovořila o vybavení výzkumné stanice. Každý z účastníků měl tam svůj pokoj, stanice je vybavená saunou, společenskou místností, výzkumných zázemím, sklady a garáží. Zmínila se o jídle a stravování. Kuchař měl k dispozici přes 48 tun potravinových zásob na celý rok, samozřejmě vše zmražené, včetně třeba i vajec a mléka.

Získané zkušenosti Markéta Pokorná zpracovala ve své doktorské diplomové práci. Uvedla, že v současné době pracuje na podmořském výzkumu v Severním moři u Norska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám