Hlavní obsah

Marie Rottrová na albu Čas motýlů zpívá texty Jaromíra Nohavici

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Kompilace písniček dvou vzácných spolupracovníků a přátel - to je náplň nedávno vydaného alba Čas motýlů. Zpěvačka Marie Rottrová na něm zpívá domácí i převzaté písně s texty, jejichž autorem je písničkář Jaromír Nohavica.

Foto: Robert Rohál

Na předvánočním trhu se objevilo album Čas motýlů, na němž Marie Rottrová zpívá texty, jejichž autorem je Jaromír Nohavica.

Článek

Jaromír Nohavica jistě není výlučným textařem Marie Rottrové, ale dvacet skladeb dokazuje, jak přitažlivá a kvalitní je tato část jejího repertoáru. Zvukové archivy říkají, že jejich společná práce zahrnuje asi třicítku nahrávek, včetně těch časem dublujících jednu píseň. Na toto CD se v jeho maximální stopáži dostaly dvě desítky těch, které pokládají oba za nejpodstatnější.

První Nohavicův text, titulní Čas motýlů, nazpívala Rottrová v polovině sedmdesátých let, ve chvíli, kdy jeho skvělá písničkářská kariéra byla za obzorem další dekády. Vedle následujícího občasného převedení zahraniční předlohy do češtiny šlo v drtivé většině o skladby autorů oběma blízkých, většinou s kořeny na severní Moravě či ve Slezsku. Především to jsou kmenoví autoři zpěvačky - Jiří Urbánek, Vladimír Figar nebo Vlastimil Kučaj, kteří vytvořili podstatnou část hudebních položek tohoto výběru.

Těžko si podobnou sestavu písní představit bez několika zásadních cover verzí typu Opuštěný dům, Dívka, která spí jen tak, Lhář, Muž č. 1 nebo Lásko, voníš deštěm. Ale to hlavní, co prý zpěvačku a písničkáře na letošním výběru společných písniček bavilo, byl důkaz, že se potkávali především nad melodiemi a tématy domácími.

"Já jsem vždy skládal písničky hlavně pro sebe. Ale psát texty pro Marii - to byla velká radost. Ona ví, o čem zpívá," říká Jaromír Nohavica, který nebyl nikdy jen řemeslný kompilátor dobře zpívatelných slov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám