Hlavní obsah

Mariánské Lázně okouzlí nejen dole u pramenů, ale i při pohledu z okolních vyhlídek

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánské Lázně jsou světoznámé - každý návštěvník se tu zajímá především o léčivé prameny či historicky známé budovy. Ale jen málokoho napadne absolvovat náročný turistický výlet nad městem. Učinili jsme tak a stálo to za vynaložené úsilí.

Foto: Jana Bečková

Karola vyhlídka

Článek

Samotný vznik lázní je opředen legendou o mladém řemeslnickém učni z Chebu. Cestou lesem do Teplé došel ke klokotajícímu prameni. Napil se z něj a znaven usnul. Ve snu se mu zjevila Panna Maria a levou rukou ukazovala na pramen, kterému pravou rukou žehnala.

Když se hoch vzbudil, vytáhl modlitební knížku, aby se pomodlil. Při otevření našel mariánský obrázek a připevnil ho na strom, pod nímž usnul. Obrázek byl později nahrazen dřevěným, pramen se od té doby nazývá Mariánským a od toho vzniklé osídlení se nazývá Mariánskými Lázněmi.

Čtyři turistické trasy

Město připravilo pro turisty čtyři trasy a ty byly naším vodítkem a částečným průvodcem po okolí. Plynule jsme přecházeli z jedné na druhou a tak obkroužili celé město.

Start našeho výletu byl za Novými Lázněmi, kde jsme opustili město a začali stoupat do kopců. První trasa měla název Edwardova a nejdřív nás dovedla k místu s velkým dřevěným křížem (Karlův kříž), odtud jsme pokračovali kolem Goethova obelisku, k první vyhlídce na trase - na rozhlednu Hamelika.

Po vyhlídkových zážitcích jsme se vydali kolem obory a Bohemia parku k soše Krakonoše u stejnojmenného hotelu. Hotel prochází celkovou rekonstrukcí, občerstvit se lze v dalších restauracích. Je zde k dispozici kabinková lanovka, jež sem v sezóně vyváží turisty přímo z lázní.

Po obědě jsme pokračovali kolem jezdeckého areálu ke Kamzickému jezírku - nejprve po silnici. Odtud již lesem k opravovanému hotelu Kamzík (zatím je uzavřený) s výhledem do krajiny - a pak pod hotelem s Pastýřským odpočívadlem. Je zde nově vybudované posezení s dřevěnými lavicemi.

Další zastávkou bylo odpočívadlo Opata Clementsa - nabízí nejen výhled do krajiny, ale také kamennou lavičku s nápisem vztahujícím se k opatovi. Kousíček nad tímto místem je Pomník Milenia.

To již jsme se pomalu blížili k nejvyššímu bodu výletu, kterým je Mesczeryho vyhlídka. V nadmořské výšce více než 700 metrů s nádherným dřevěným altánem shlíží na město Mariánské Lázně, takže jsme zde mohli ve slunečném, byť velmi chladném počasí sledovat město a protilehlý svah nad ním.

Poté jsme klesali přímo do města a to kolem symbolického hřbitova 1. světové války a geoparku. Cestou jsme míjeli Laskovu kapli a lanové centrum, kolem sousoší Goethe a múza jsme se dostali k Lesnímu prameni. Zde jsme se napodruhé ocitli přímo na okraji města -  vzápětí ovšem naše cesta pokračovala opět vzhůru do svahu na vyhlídku královny Karoly.

Na protilehlém svahu byla odtud vidět rozhledna Hamelika, čímž jsme uzavřeli vyhlídkovou část výletu, kdy jsme ze všech míst v okolí lázeňského města měli možnost shlížet do krajiny. Poslední dvě vyhlídky byly z krásných dřevěných secesních altánů vyvedených v bílé barvě. Pak už nám zbývalo dojít kolem hřbitova a Parku usmíření k Medvědímu prameni a zpět do Mariánských Lázní.

Výlet byl zhruba 12 km dlouhý se stoupáním i klesáním - s obědem a se zastávkami trval zhruba 5 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám